Taberele MMB, bucuria copiilor în vacanţa de vară
În data de 23 iunie vor debuta taberele de vară organizate de Biroul de Tabere al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: „Floare de colţ“ - Durău şi „Izvoarele bucuriei“ - Neamţ. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 14 ani sunt organizate 7 serii la Tabăra „Floare de colţ“ de la Durău, în timp ce în aceeaşi locaţie va fi organizată o serie unică pentru liceeni, în perioada 28 iulie-3 august, la care pot participa adolescenţi cu vârsta între 14 şi 18 ani. Înscrierile, ce se pot face şi online pe site-ul http://tabere.mmb.ro“, continuă în această perioadă, organizatorii atrag însă atenţia că locurile sunt limitate.
Biroul de Tabere din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei continuă înscrierile în Taberele MMB 2012 „Floare de colţ“ - Durău şi „Izvoarele bucuriei“ - Neamţ.
Tabăra „Floare de colţ“ de la Durău se va desfăşura în acest an în perioada iunie-septembrie, când se vor organiza 7 serii: 23-29 iunie, 7-13 iulie, 28 iulie-3 august (în această serie vor fi doar liceeni), 4-10 august, 11-17 august, 18-24 august şi 25-31 august pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 14 ani.
Tabăra de 7 zile/6 nopţi costă 590 de lei/persoană, tariful incluzând cazarea în camere de 2 locuri la Hotel „Pelerinul“ din staţiunea Durău, trei mese pe zi, excursie de o zi cu autocarul, intrarea la obiectivele turistice (muzee, plimbare cu telescaunul), materialele pentru ateliere şi jocuri, echipament şi instructori de tir cu arcul, premii şi cadouri personalizate, precum şi asistenţa medicală. Costurile nu acoperă transportul copiilor.
Copiii vor participa la diverse ateliere tematice, activităţi educaţionale şi creative şi diverse sporturi: orientare turistică şi supravieţuire, muzică, comunicare, astronomie, tir cu arcul, slackline, drumeţii, seri tematice, vânătoarea de comori, jocuri cu animatori şi foc de tabără. „În tabăra de vară de la Durău copiii vor participa pentru prima dată la un atelier de astronomie, cu instrumente profesionale şi specialişti ce le vor dezvălui secretele boltei albastre. De asemenea, tot ca o noutate este slackline-ul, un sport caracterizat prin flexibilitate, relaxare, creativitate, concentrare, echilibru şi distracţie“, a spus Mihai Barna, coordonatorul Biroului de Tabere din cadrul MMB.
Participanţii vor merge şi într-o excursie de o zi în zona Vatra Dornei, unde vor vizita Muzeul de Ştiinţe ale Naturii şi Cinegetică, Muzeul de Etnografie, Parcul Veveriţelor şi se vor plimba cu telescaunul.
Tabără de călărie la Neamţ
La doar 1 km de Mănăstirea Neamţ, la sediul Seminarului „Veniamin Costachi“, între 14-20 iulie şi 21-27 iulie, se desfăşoară tabăra de călărie „Izvoarele bucuriei“. Potrivit d-lui Barna, copiii vor avea parte de patru după-amiezi de iniţiere în echitaţie cu instructori autorizaţi, se vor bucura de o excursie de o zi în zona Neamţ (Cetatea Neamţului, Muzeul „Ion Creangă“ din Humuleşti, mănăstirile Agapia şi Văratec, Secu şi Sihăstria) şi îşi vor dovedi măiestria şi priceperea în cadrul atelierelor tematice: tir cu arcul, muzică, dans, origami şi abilităţi practice, comunicare, slackline. De asemenea, vor fi organizate drumeţii, seri tematice (cinema, karaoke, dans), „Seara talentelor“, jocuri cu animatori, bine-cunoscuta vânătoare a comorilor şi, în final, focul de tabără.
Costul de 500 de lei/participant, pentru 7 zile/6 nopţi, include cazarea la căminul renovat al Seminarului „Veniamin Costachi“, în camere de 3 persoane cu baie proprie, 3 mese/zi, echipament şi instructori autorizaţi de echitaţie şi tir cu arcul, excursie de o zi cu autocarul, intrare la obiectivele turistice, premii, diplomă de participare şi materiale pentru ateliere şi jocuri. Pentru înscrieri, se va completa formularul de pe situl www.tabere. mmb.ro/inscrieri.
„Pentru grupuri oferim condiţii speciale, pentru informaţii şi date suplimentare, putem fi contactaţi la numerele de telefon 0720.500.542 (Mihai), 0729.889.229 (Vlad), Fax: 0232.222.550, la adresa Biroului de Tabere din Iaşi, B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 14, etaj 3, cod poştal 700074, (lângă Mitropolie, deasupra magazinului „Doxologia“) sau la adresa de e-mail tabere.mmb@ gmail.com şi pe site-ul http:// tabere.mmb.ro“, a precizat coordonatorul Biroului de Tabere al MMB.
Tabără pentru liceeni
Pentru liceeni, la tabăra de la Durău va fi organizată o serie unică în perioada 28 iulie-3 august, la care pot participa adolescenţi cu vârsta între 14 şi 18 ani.
„Cazarea participanţilor se face în cadrul Hotelului „Pelerinul“ (capacitate de 75 de camere), în camere de 2 locuri, cu baie proprie, apă caldă şi apă rece non-stop. Mâncarea este atent selecţionată şi gătită de către maicile de la Mănăstirea Durău şi este servită în restaurantul cu o capacitate de 200 de persoane.
Mesele, activităţile sportive şi atelierele au loc în incinta Centrului Cultural-Pastoral «Sfântul Daniil Sihastrul», într-un spaţiu sigur“, detaliază organizatorii.
Adolescenţii vor participa la diverse ateliere: tir cu arcul, orientare turistică şi supravieţuire, muzică şi comunicare, vor merge în drumeţie la Cascada Duruitoarea şi pe Vârful Toaca şi vor juca diverse jocuri interactive, participând, totodată, la întreceri sportive: şah, baschet, fotbal, ping-pong, volei, badminton etc.
Tot pentru liceeni va fi organizată o excursie de o zi pe traseul Durău - Vatra Dornei (plimbare cu telescaunul - 50 min.; Muzeul de Etnografie; Muzeul de Ştiinţe ale Naturii şi Vânătoare; Parcul Veveriţelor) - Mănăstirea Dorna Arini - Durău. Nu vor lipsi serile tematice: cinema, karaoke, dans, seara talentelor şi, bineînţeles, focul de tabără din final. „Preţul nu include transportul aferent sosirii şi plecării din tabără. Pentru grupuri se pot intermedia serviciile de transport“, mai spune Mihai Barna.
Atâ copiii, cât şi tinerii au posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie, la rugăciunile de dimineaţă şi de seară.
Taberele de la Durău şi Neamţ, organizate cu binecuvântarea IPS Teofan
Taberele se desfăşoară la iniţiativa şi sub patronajul Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Din anul 2005, Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul“ - Durău, locul unde este organizată Tabăra „Floare de colţ“, a oferit servicii de cazare şi masă unui număr de peste 14.000 de copii, care şi-au petrecut aici vacanţele de vară.
Copiii care participă în această tabără au posibilitatea de a descoperi, prin intermediul jocului, al drumeţiilor şi al atelierelor, frânturi din istoria, arta, valorile tradiţionale şi spiritualitatea poporului român.
Participanţii îmbină într-un mod desăvârşit jocul, muntele, sportul şi rugăciunea, creându-se o atmosferă de comuniune cu omul şi cu Dumnezeu, dar şi cu propria persoană; o atmosferă în care primează dragostea şi respectul pentru aproapele, dar şi pentru sine.
Potrivit organizatorilor, directorii de tabară (responsabilii pe fiecare serie în parte) sunt preoţi cu experienţă, care au urmat, în prealabil, un program de instruire specifică. În echipa de animatori (1 persoană la 7-8 copii), ce va însoţi copiii şi va dezvolta activităţile cu aceştia pe parcursul taberei, sunt persoane instruite, având abilităţi specifice.
Impresii ale participanţilor
Irina Anghel: N-am să uit cât o să trăiesc această tabără! A fost o experienţă de neuitat! Am fost o mare şi unită familie! Activităţile au fost cât se poate de interesante, drumeţiile prin locuri prea frumoase, şi serile prea scurte ca sa încapă toată energia şi buna dispoziţie pe care o aveam în noi! Mi-e dor de voi toţi, animatori şi „fraţi de tabără“! Vă iubesc!
Vlad, 10 ani, Iaşi: A fost o tabără OK! Mie mi-au plăcut excursiile la Bicaz, Duruitoarea şi Copacul singuratic, atelierele de creaţie (în special tirul cu arcul), seara cu foc de tabără. Animatorii ne-au lăsat „paf!“ cu tinereţea şi veselia lor. Vă aştept la anul!
Pavel Cerasella-Maria: Cea mai tare tabără, cu un program excelent, dar mai ales familia care s-a instalat în toate sufletele noastre, cunoscându-ne am devenit ca nişte fraţi, şi asta doar în câteva zile. Activităţile excelente! Vă îmbrăţişez virtual pe toţi animatorii, organizatorii etc.
Lăpuşneanu Loredana: Sunt mama unui băiat de aproape 10 ani, Lăpuşneanu Andrei, din Iaşi, care a participat în Tabăra „Floare de colţ“ în perioada 9-15 iulie 2011. Felicit organizatorii pentru programele educative şi distractive cu care au umplut timpul copiilor pe toată durata taberei. A fost prima tabără a lui Andrei şi nu mici au fost emoţiile noastre de părinţi. Dar m-am convins de lucrurile foarte bune pe care le învaţă, apropierea de Dumnezeu; liniştea şi tihna rugăciunii; smerenia, modestia, toleranţa, ........etc. O nouă dimensiune pentru copilul nostru. Felicitări!
Daniela T.: Consider că această tabără a fost o binecuvântare pentru toţi cei care se află aici. Pot spune că această tabără m-a trezit la realitate. Cel mai mult mi-au plăcut drumeţiile pe munte şi excursia pe la biserici. Cazarea a fost foarte bună, iar mâncarea foarte gustoasă. Activităţile desfăşurate mi-au stârnit interesul. Doresc cu mare plăcere să ne revedem în taberele ce vor fi...
Adriana D., educator: În mod sigur mi-aş trimite copilul în această tabără. În mod sigur voi aplica acolo unde lucrez o parte din activităţile desfăşurate aici. În mod sigur vom păstra într-un loc special amintirea acestei tabere.Cu siguranţă ne vom dori să revenim cumva... cândva... Şi vă apreciem şi vă iubim.
Ecaterina S.: Mi-am făcut prieteni noi şi chiar am descoperit în această tabără talentul meu la împletitură.
Teodor S.: În această tabără mi-a plăcut atelierul de teatru, drumeţia pe munte, zimbrăria, mâncarea. Aici mi-am făcut mulţi prieteni. Aş dori să revin în tabără cu mult drag.
UTIL
Organizatorii recomandă participanţilor să-şi pregătească un bagaj nu foarte voluminos, dar care să includă obiecte necesare precum: încălţăminte sport (rezistentă); pulover călduros/hanorac, pantaloni lungi; pălărie sau şapcă & ochelari de soare; haină de ploaie; obiectie de igienă (săpun, şampon, gel de duş, prosop); lanternă, baterii; rucsac pentru drumeţii; medicamente - pentru cei cu probleme de sănătate; instrumente muzicale - pentru cei care ştiu să cânte.