„Tăcerea în Istoria Creştină” – reflecţii despre viitorul Bisericii
Cunoscutul istoric britanic Diarmaid MacCulloch va publica o nouă carte de istorie a creştinismului numită „Tăcerea în Istoria Creştină”, în care analizează care sunt contextele şi posibilităţile istorice şi religioase ale viitorului creştin.
Autorul crede că religia creştină are un viitor strălucit, fiind cea mai mare religie a lumii, însă crede de asemenea că romano-catolicismul va suferi o schismă majoră datorată învăţăturilor sale morale şi sociale.
MacCulloch vorbeşte despre încercarea Papei Benedict al XVI-lea de a rescrie istoria, evaluând Conciliul Vatican II ca fiind o „ajustare minoră”, mai degrabă decât „o mişcare radicală de schimbare a exprimării autorităţii în Biserică”.
Printre consideraţiile autorului, menţionăm: „Conflictul în religie este inevitabil şi de obicei sănătos, o religie fără conflict este o religie care va muri. Nu văd niciun semn de acest fel în creştinism. Dar poziţia papilor a produs o reacţie mânioasă în cei care vor să vadă continuat Conciliul (II Vatican). Nicio altă Biserică în istorie nu a impus tuturor clericilor ei celibatul. Este o curiozitate a Bisericii latine occidentale şi arată din ce în ce mai nerealist”.
MacCulloch este profesor specialist în istoria timpuriu modern şi membru al Academiei Britanice, precum şi co-editor al Jurnalului de Istorie Ecclesiastică (Journal of Ecclesiastical History) al Universităţii Cambridge. El a fost distins cu ordinul de Cavaler pentru servicii academice în 2012.
În 2009, el a scris cartea: „O istorie a creştinismului: Primii trei mii de ani” care a fost un best-seller în întreaga lume.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati