„Taina Omului – firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în mileniul III” – temă de dezbateri teologico-filosofice pe plan internațional
În zilele de 15 și 16 februarie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a desfășurat, la Protopopiatul Onești, Simpozionul Internațional „Taina Omului – firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în mileniul III” (The Human Mystery – The Naturalness of Prayer. The Hesychastic Experience in the Third Millennium). Evenimentele de la Onești se vor încheia în ziua de 18 februarie, cu prilejul comemorării jertfei martirilor credinței ce au pierit în penitenciarul de la Târgu Ocna, între care Valeriu Gafencu, Ioan Ioanolide, arhim. Gherasim Iscu și mulți alții.
Simpozionul s-a desfășurat în format hibrid, fizic și online, permițând astfel comunicarea cu profesori universitari din Statele Unite ale Americii de la George Mason University și Boston College; Marea Britanie – Open University; Australia – Notre Dame University. Acestora li s-au adăugat cadre didactice de la universitățile din Iași, București, Cluj, Constanța și Galați, dar și profesori reprezentanți ai învățământului preuniversitar băcăuan, reprezentanți ai Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române, consilieri și inspectori eparhiali, preoți de pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Evenimentul a debutat cu un cuvânt transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, căruia i-a dat citire Pr. Consilier cultural Valentin Băltoi. Ierarhul a abordat, în cuvântul său, importanța rugăciunii și specificul acesteia pentru creștinul mileniului III.
Specificul rugăciunii și a spiritualității ortodoxe românești a fost prezentat cu uimire și entuziasm de prof. John Farina, de la George Mason University, S.U.A, realizator al unui film de mare impact în societatea americană, care prezintă realitățile românești și raportarea la biserică a ortodocșilor din Mănăstirea Cașin, jud. Bacău.
Prof. univ. Tone Svetelj, de la Holy Cross College/Boston College, S.U.A a atras atenția asupra individualismului care periclitează comuniunea creștinilor din mileniul III, subliniind importanța rugăciunii unuia pentru altul ca liant esențial în viața comunităților creștine.
În prelegerea susținută de prof. Constantinos Athanasopoulos, de la Open University, Marea Britanie, acesta a abordat teme de actualitate ca provocările pandemiei – interzicerea cuminecării credincioșilor o anumită perioadă – și răspunsul Bisericilor la acestea.
Invitații din țară au continuat dezbaterile pe tema rugăciunii și a isihasmului, care au fost analizate din diverse perspective: teologic, filosofic, filantropic, literar ș.a.. Bucuria întâlnirii față către față, după doi ani de pandemie în care astfel de evenimente s-au petrecut cu precădere în mediul virtual, a contribuit la vivacitatea și productivitatea dialogului. Efortul de cercetare făcut de toți invitații participanți la eveniment se va vedea încununat prin apariția unui volum care va fi editat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în cea de a doua parte a anului 2022, la Editura Basilica a Patriarhiei Române.
Dincolo de prelegeri și dezbateri, cea de a doua zi a evenimentului a avut un caracter preponderent peripatetic. După participarea la Sfânta Liturghie, în Capela „Sf. Ioan Teologul” din incinta Protopopiatului Onești, a urmat formularea concluziilor de către prof. univ. Dr. Mihai Chițoiu, de la Facultatea de Filosofie și Științe Politice a Universității din Iași și pr. prof. univ. dr. Ioan Valentin Istrati, de la Facultatea de Teologie din Constanța, și înmânarea diplomelor de participare. În continuare, cei prezenți au fost invitați de către pr. Protoiereu Ioan Bârgăoanu la o vizită care a cuprins un popas la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna, Penitenciarul-spital de la Tg. Ocna – unde au fost întemnițați „cei mai mulți isihaști într-o celulă”, după cum spunea pr. Mihail Lungeanu, unul dintre cei care au suferit aici. Următoarea oprire a fost la bisericile din comuna Mănăstirea Cașin, unde invitații au putut afla câteva date istorice și despre zona aceasta încărcată de jertfa eroilor căzuți în cele două războaie mondiale pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești. În încheiere, cei prezenți s-au putut închina în singura biserică din țară pusă sub ocrotirea Sfântului Simeon Noul Teolog, unul dintre cei trei isihaști cărora le este dedicat Anul Omagial 2022 în Patriarhia Română.
La final, toți cei prezenți au primit daruri din partea organizatorilor, constând în lucrări apărute la Editurile Basilica, a Patriarhiei Române, și Filocalia, a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care să facă din acest simpozion un „început bun al cunoașterii sănătoase”, după cum spunea pr. protoiereu Ioan Bârgăoanu, coordonatorul acestui eveniment eparhial de amploare internațională.
(Mioara Ignat)
Sursa: eprb.ro