Taina Sfântului Maslu, în cea mai veche parohie bavareză
Deși Taina Sfântului Maslu este oficiată aproape săptămânal în Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din München, în fiecare post este organizată o slujbă cu mai mulți preoți. Astfel, s-a întâmplat și pe data de 31 martie 2022, când un sobor compus din 6 preoți a săvârșit Sfânta Taină în mijlocul unui număr însemnat de credincioși. Invitatul special a fost pr. prof. dr. Daniel Benga.
Conștientizând importanța slujirii în sobor mai mare de preoți, spre mângâierea credincioșilor, ca-n fiecare post, pr. paroh Alexandru Nan i-a invitat, ținând cont și de ultimele restricții pandemice, pe preoții din parohiile învecinate pentru a săvârși împreună Taina Sfântului Maslu. O parte dintre ei au reușit să dea curs invitației, fiind săvârșită Sfânta Taină de către un sobor compus din 6 preoți. Din soborul slujitor au făcut parte, alături de pr. dr. Alexandru Nan, paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Nașterea Domnului” din München și protopop al Bavariei, următorii părinți: pr. Sergiu Rusu (Parohia Freising), pr. Constantin Chirilă (Parohia Pfaffenhofen), pr. Gheorghe Voinea (Parohia Erding), toți din Protopopiatul Bavariei și pr. Ovidiu Cosma din Austria (Parohia Feldkirch).
Invitatul special al evenimentului a fost pr. prof. dr. Daniel Benga, profesor de Istoria Bisericească Universală și Liturgică la Facultatea Ortodoxă din cadrul Universității Ludwig Maximilian din München. La invitația părintelui paroh, pr. prof. Benga a rostit un cuvânt de învățătură la sfârșitul slujbei.
Ținând cont de faptul că anul 2022 a fost declarat „Anul omagial al rugăciunii și al sfinților isihaști” în Patriarhia Română, pr. prof. dr. Daniel Benga le-a vorbit celor prezenți despre importanța rugăciunii comunitare, pornind de la rânduiala tainei Sfântului Maslu, oferind apoi și exemple practice legate de rugăciunea personală.
Pe lângă informațiile teoretice prezentate în mod foarte sintetic, pr. prof. Daniel Benga i-a îndemnat pe credincioși să se roage încercând să fie cât mai concentrați la textele pe care le citesc, pentru a dobândi o rugăciune cât mai bună, mai folositoare și mai odihnitoare, folosindu-se și de mai multe formule cum ar fi: „rugăciunea la puterea 3s”, adică rugăciunea să fie „sinceră, smerită și scurtă”. Un lucru subliniat de majoritatea părinților Bisericii a fost amintit și de către părintele profesor, care a arătat, printre altele, că rugăciunile cele mai puternice sunt cele scurte, dacă sunt făcute din adâncul sufletului.
Edificator în acest caz este și exemplul părinților din Egipt – pe care pr. prof. Benga l-a amintit – despre acei călugări foarte simpli, așa numiții călugări „antropomorfiți”, care rostind doar această rugăciune: „Voi trei, noi trei, miluiți-ne pe noi”, reușeau să meargă pe apă, cerând mila lui Dumnezeu!
În continuarea cuvântului de învățătură, pr. prof. Benga a explicat cum s-a ajuns să fie rostite și așezate de către Biserică rugăciunile așa numite „începătoare”, la începutul oricărei slujbe sau rugăciuni personale, prezentând și perioadele când acestea au apărat, pentru a se referi, în final, la rugăciunea domnească „Tatăl nostru”, care încheie ciclul acestor rugăciuni.
La sfârșitul slujbei, pr. paroh Alexandru Nan i-a mulțumit pr. prof. Daniel Benga pentru minunatul cuvânt de învățătură, pe care l-a numit „cuvânt cu putere multă”, folositor tuturor celor prezenți pentru informațiile transmise, dar mai ales pentru sfaturile practice.
De asemenea, pr. paroh le-a mulțumit și celorlalți preoți prezenți pentru efortul făcut prin deplasarea la München, răspunzând invitației de a se ruga împreună cu preotul și o parte din credincioșii celei mai vechi parohii bavareze.