„Tânărul Botoșănean”, ediția I - nevoia alegerii unui model

Arhiepiscopia Iaşilor

„Tânărul Botoșănean”, ediția I - nevoia alegerii unui model

    • „Tânărul Botoșănean”, ediția I - nevoia alegerii unui model
      „Tânărul Botoșănean”, ediția I - nevoia alegerii unui model

      „Tânărul Botoșănean”, ediția I - nevoia alegerii unui model

    • „Tânărul Botoșănean”, ediția I - nevoia alegerii unui model
      „Tânărul Botoșănean”, ediția I - nevoia alegerii unui model

      „Tânărul Botoșănean”, ediția I - nevoia alegerii unui model

În perioada 25-27 septembrie a.c., la Botoșani are loc un eveniment inspirat de nevoia de modele resimțită în viața tinerilor. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, 450 de tineri au fost aleși drept publicul-țintă al evenimentului „Tânărul Botoșănean”. ATOR Botoșani își propune prin acest proiect raportarea tânărului din generația contemporană, atât de bulversată spiritual, la modelul tinerilor de altădată.

Prin toate câte au lăsat în urmă, Părintele Paisie Olaru și Părintele Cleopa Ilie rămân exemple vii pentru tinerii de astăzi și de mâine. Participanții vor aprofunda în cele două zile viața acestor personalități duhovnicești botoșănene.

Mulți oameni își dau mâna pentru a iniția astfel de proiecte destinate celor aflați la vârsta dificilă a adolescenței, iar misiunea plămădită de ei în acest proiect este aceea de a contribui la formarea unei generații de tineri, mădulare vii în trupul lui Hristos. Într-o lume în care libertatea este folosită împotriva noastră, o libertate ce devine periculoasă, unde educația este asemenea unei cărămizi nearse, sfărâmicioase, căutarea și înțelegerea nevoii unui model este fundamentală. Prezența unui model în viață dă șansa unui progres rapid. Îl avem ca model pe Mântuitorul, dar îi avem modele și pe prietenii Lui, sfinții și oamenii frumoși ce-au trăit înaintea noastră.

Pentru a nu greși, ne întrebăm adesea atunci când suntem în fața provocărilor vieții: Ce ar face Iisus acum în locul meu?  Eu mă întreb dacă mi-aș dori în preajma viitorilor mei copii, oameni ca mine. Aș fi un model bun pentru ei?

În alegerea unui model, nu intervine pierderea identității proprii. A fi tu însuți ghidat de un tezaur de principii și valori strânse din jur, înseamnă să ai înțelepciunea de a gusta din mierea altora și să mai iei și acasă. Aceasta poate fi culeasă de la oameni care au descoperit deja esențialul și au reușit să îl dezvolte și să îl împartă și nicidecum să îl îngroape, precum acela căruia i-a fost frică să își înmulțească talantul.

„Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri” (Matei 13,16). Un tânăr este o carcasă ce cuprinde un imens loc gol pe care el singur trebuie să îl umple, pe tot parcursul vieții. Și binecuvântat este că i-a fost lăsată libertatea de a alege să îl împodobească după cum crede de cuviință.

Ce înseamnă modEL? Dacă analizăm cuvântul, primim nu doar răspunsul la întrebare, ci ni se arată chiar și pe cine ar trebui să urmăm. Iisus a fost pe pământ și a mers, a vorbit, a mâncat, a sfătuit, a trăit și a mântuit. Și toate câte le-a făcut au rămas înscripționate de către apostoli, pentru sutele de generații care au urmat și urmează după Înălțarea Lui la cer, întocmai pentru a fi lor model de urmat. Întâlnirea din 25-27 septembrie de la Botoșani este o invitație pentru toți tinerii la a cunoaște viața înaintașilor de seamă din ținutul acestei zone și la a se insipira din faptele acestora. (Cristieana Puravu - ATOR Iași)                                                    

Citește despre: