Tânărul între reușită și eșec – Conferință la Universitatea Tehnică din Moldova
O nouă manifestare duhovnicească, realizată în cadrul parteneriatului dintre Mitropolia Basarabiei, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Universitatea Tehnică a Moldovei, a avut loc la Chișinău, joi, 19 aprilie 2018. Gazda evenimentului a fost Facultatea de Urbanism și Arhitectură.
La invitația organizatorilor, părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, a susținut a treia ediție a conferințelor duhovnicești de la universitatea moldovenească.
În discursul său, părintele a evidențiat în dialogul cu publicul, caracteristicele esențiale ale unui tânăr, accentuând posibilitățile duhovnicește care le poate obține, specific vârstei și idealurilor. S-a insistat asupra accepțiunii noțiunii de reușită, prin sublinierea trăsăturilor ei temporare, iar spre finalul subiectului, prin sublinierea dimensiunii ei veșnice, strâns unită cu o viață creștinească. În contextul aceleiași idei, părintele consilier a îndemnat tinerii să cunoască Biserica Ortodoxă nu doar teoretic, din auzite sau din obiceiuri, ci prin practicarea credinței ortodoxe și cercetarea înțelesurilor ei. De asemenea, părintele Nicodim a sfătuit pe cei prezenți să înainteze în cunoașterea lui Dumnezeu printr-o experiență proprie, izvorâtă din și prin lucrarea Sfintelor Taine ale Bisericii, sub îndrumarea unui părinte duhovnic. Totodată, străduința părintelui de a oferi studenților pârghii duhovnicești, care îi pot călăuzi spre reușite sufletești, face să sublinieze cauzele eșecurilor unor tineri de azi și ce consecințe pot surveni atât în viața aceasta, cât și în cea veșnică.
Conferinţa a fost valorizată de o serie de întrebări din partea publicului. Părintele consilier i-a îndemnat pe cei prezenţi să nu uite că rădăcinile lor de ființă și neam sunt creștine, fiind români şi creştini ortodocşi, iar unitatea poporului nostru este posibilă prin unitatea credinţei, pe care o mărturisim în Biserica Ortodoxă Română şi, în Republica Moldova, prin lucrarea misionară şi pastorală a Mitropoliei Basarabiei.
Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi cu sprijinul conducerii Universităţii Tehnice din Moldova. Implicarea activă a decanului facultăţii gazdă, prof. univ. dr. Valeriu Lungu, a fost esenţială pentru desfăşurarea prezentului eveniment. O contribuţie importantă a avut părintele Anatoli Goncear de la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Chişinău - Mitropolia Basarabiei. (pr. lect. Ioan Banari)