Târnosirea altarului bisericii românești din Monfalcone – Italia

Sâmbătă, 4 iunie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a târnosit altarul și a binecuvântat lucrările realizate la Biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta” din localitatea italiană Monfalcone, înconjurat de un sobor de preoți din protopopiatul Triveneto III și din protopopiatele vecine.

Slujba a fost săvârşită după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe, cu punerea în corpul Sfintei Mese a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, a Documentului de sfinţire, iar apoi spălarea Sfintei Mese cu apă de trandafiri, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, punerea în cele patru colţuri ale Sfintei Mese a icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti: Matei, Ioan, Luca şi Marcu. A urmat punerea celor trei veşminte pe Sfânta Masă,apoi a chivotului, a antimisului, a Sfintei Evanghelii, a candeleiși a crucilor de binecuvântare.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa a subliniat importanța târnosirii unui altar al unei biserici, arătând că 

Noi toți suntem chemați spre a îndeplini o anumită misiune în lume. Una dintre cele mai nobile și frumoase misiuni este aceea de a ridica casă lui Dumnezeu și de a o împodobi cum se cuvine, lucru care astăzi se vede săvârșit în parohia voastră. O dată cu această sfințire are loc și sfințirea sufletelor noastre și astfel legătura dintre biserica de zid cu Biserica luptătoare și vie se întărește și devine lucrătoare, viața noastră sfințindu-se. Astăzi se vede Cerul pe pământ și pe Hristos sălășluind în mijlocul nostru, aducându-ne bucuria învierii Sale. Tot prin această târnosire vedem manifestarea iubirii Tatălui față de lume, care, deși știe că suntem păcătoși, ne lasă să îi ridicăm casă în care să locuiască.

În semn de apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară, gospodărească și filantropică, pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii, Preasfințitul Atanasie a oferit, din partea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Gramate Episcopale părintelui paroh Sergiu Calmiș,  Consiliului și Comitetului parohial. Totodată, Preasfinția Sa a mulțumit corului de copii și tineri al parohiei pentru răspunsurile oferite la slujbă.

La acest eveniment important pentru viața parohiei românești din Monfalcone au participat Consulul General al României la Trieste, domnul Cosmin Victor Lotreanu, și primarul localității, doamna Anna Maria Cisint.

La final, Preasfințitul Atanasie a săvârșit hirotesia întru Protopop a părintelui Florin Cherecheș, pe seama protopopiatul Triveneto III, și a părintelui paroh Sergiu Calmiș întru Iconom-stavrofor, pentru meritele ce țin de realizările pastoral-misionare și gospodărești din parohie.

Părintele paroh a mulțumit ierarhului, preoților, ctitorilor, enoriașilor și tuturor celor care au participat la slujbă, arătându-se a fi plin de recunoștință lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările ce s-au revărsat asupra parohiei.

Parohia „Sfântul Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta” din Monfalcone a fost înființată în anul 2011, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Iniţiativa înfiinţării acestei parohii a venit din partea părintelui Sorin Iustinian Deac, paroh al parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” – Udine, care, cunoscând realitatea din zona provinciei de Gorizia, a venit cu această propunere.Ca preot paroh a fost numit părintele Daniel Valentin Ilie. În anul 2014 a fost numit ca preot paroh părintele Victor Budeanu, iar din anul 2019 ca paroh a fost numit părintele Sergiu (Serghei) Calmiș.

Sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Ultimele din categorie