„Teologia autentică se hrănește din rugăciune”
Studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi au început noul an universitar prin rugăciune. Azi-dimineaţă, la Catedrala mitropolitană din Iași a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la finalul slujbei fiind citită o rugăciune de binecuvântare a noului an de studiu.
Cu prilejul deschiderii noului an universitar, profesorii şi studenţii de la Facultatea de Teologie din Iaşi au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoţi profesori, în frunte cu părintele decan Ion Vicovan și cu arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre misiunea şi rolul unei facultăţi de teologie, făcând referire și la sărbătoarea zilei - Acoperământul Maicii Domnului: „Ostenitorii și studenții Facultății de Teologie trebuie să fie receptivi la cuvântul Maicii Domnului, care a spus la nunta din Cana Galileii: «Faceți tot ceea ce vă va spune El». Și Mântuitorul Iisus Hristos a spus nu numai «Umpleți vasele cu apă» ca ele să fie vin spre veselia poporului lui Dumnezeu, ci și «Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi» sau «Luați jugul Meu asupra voastră căci jugul Meu este bun și povara Mea este ușoară». Misiunea Facultății de Teologie este tocmai aceea de a arăta drumul pentru împlinirea acestor chemări hristice, pentru a descrie, trăi și a cunoaște jugul și povara lui Hristos. Doar ducând acest jug și această povară, omul se odihnește, găsește sens vieții sale și viețuiește frumos și autentic în această lume, pregătindu-se pentru veșnicia Împărăției Cerurilor. Cele trei deziderate fără de care nu poate exista facultate de teologie adevărată sunt viața duhovnicească, trăirea euharistică și dimensiunea academică. Teologia autentică se hrănește din rugăciune, după cum sublinia părintele Dumitru Stăniloae, și celui care se cufundă în dimensiunile smereniei, i se descoperă esențialele realități ale teologiei”.
„Roadele sunt în funcție de pământul pe care noi îl pregătim”
Spre finalul slujbei, a vorbit din partea corpului profesoral pr. lect. univ. dr. Alexăndrel Barnea, care le-a transmis studenților că o țară sănătoasă se sprijină pe trei stâlpi - Biserica, Școala și Armata. La finalul slujbei, cuvântul de mulţumire şi recunoştinţă a fost rostit de părintele profesor univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de teologie Ortodoxă din Iaşi: „Îndemna Sfântul Apostol Pavel să avem gândul lui Hristos și în toate să ne străduim după cuvântul lui Dumnezeu. Așa cum ne-a spus și Sfânta Evanghelie rostită la această slujbă, trebuie să primim cuvântul și să-l punem la inimă, urmând exemplul Maicii Domnului, care nu are în Sfânta Scriptură decât două cuvinte: «Iată roaba Domnului! Fie mie acum după cuvântul tău» și «Să faceţi tot ce vă spune El». Vreau să mai subliniez și următorul fapt: în Evanghelia rostită, s-a arătat că a fost un singur Semănător și că sămânța a fost una singură, de aceeași calitate, însă roadele au fost diferite. Să fim atenți: roadele sunt în funcție de pământul pe care noi îl pregătim”.