Teologul Radu Preda a fost hirotonit preot la München

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Teologul Radu Preda a fost hirotonit preot la München

În Duminica Vindecării Slăbănogului (19 mai), credincioșii Parohiei ortodoxe românești „Buna Vestire” din München au avut bucuria de a primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, care a hirotonit pe noul preot paroh al aceste vechi parohii din metropola bavareză, cunoscutul teolog român Radu Preda.

Cu o zi înainte, la sărbătoarea hramului de vară al Parohiei „Nașterea Domnului” și „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Stuttgart, sâmbătă 18 mai, PS Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a hirotonit întru diacon pe teologul Radu Preda, urându-i o pastorație plină de har.

Duminică dimineața, 20 iunie, frumoasa biserică din lemn din sudul metropoliei bavareze a devenit arhiplină la Sfânta liturghie arhierească, săvârșită de ÎPS Părinte Mitropolit Serafim, cu participarea Arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, PC Pr. Ic. Stavr. Simion Felecan, paroh emerit al Parohiei „Buna Vestire”, PC Pr. Dr. Daniel Benga, profesor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din München, precum și alți preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Agapia” al parohiei.

După Sfânta Evanghelie, părintele profesor Daniel Benga a ținut un cuvânt de învățătură, explicând pericopa evanghelică a vindecării slăbănogului de la Scăldătoarea Vitezda (Ioan 5, 1-15). Slujba a continuat până la momentul Heruvicului, după care ÎPS Părinte Mitropolit Serafim a hirotonit întru preot pe diaconul Radu Preda, purtat în jurul Sfintei Mese, potrivit rânduielii hirotoniei, de Arhim. Hrisostom Rădășanu și Pr. Simion Felecan.

La încheierea slujbei, în cuvântul său, IPS Mitropolitul Serafim a amintit de activitatea în Germania, în anii '90, timp de cinci ani, a tânărului bursier Radu Preda, aflat la studii doctorale la recomandarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu al Clujului. Exigențele pastorale de continuare a lucrării părintești dusă timp de 30 de ani de PC Pr. Simion Felecan – a subliniat Ierarhul – sunt înalte, însă cu ajutorul lui Dumnezeu, noul hirotonit va sluji mai departe, ajutat de experiența acumulată la studii și la catedră.  „Am simțit emoția până la lacrimi pe care a avut-o în momentul hirotoniei, lucru care arată sensibilitatea aparte a noului hirotonit” – a continuat ierarhul.

Odinioară Sfinți Părinți, precum Sf. Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur au fugit de preoție și cu toate acestea, până la urmă au acceptat slujirea, știind că preoția este un jug pentru Hristos și o chemare sfântă. Ierarhul a făcut apoi referire la fundamentele unei comunități creștine, pornind de la Faptele Apostolilor 2, 41-47: „Prima îndatorire a unei parohii este stăruirea în rugăciune și ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, precum și împlinirea acestui cuvânt (...), apoi împărtășania cu Trupul și Sângele Domnului, care este scopul final al Sfintei Liturghii.” Continuând să se refere la versetele biblice, Mitropolitul Serafim a amintit că „sufletul și inima mulțimii care a crezut în Hristos era una, ceea ce înseamnă că încet-încet și noi, cei de azi, trebuie să devenim tot mai apropiați unii de alții, în iubire frățească, acesta fiind scopul vieții creștine”. Iubirea frățească practicată de comunitatea primară făcea ca aceasta să ducă o viață cvasi-monastică. Lipsa egoismului și atașamentului față de bunurile materiale se manifesta practic prin faptele milosteniei către cei săraci. Așadar fiecare comunitate creștină se întemeiază pe: stăruința în rugăciune, ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, împărtășirea cu Sfintele Taine și faptele milei creștine. Toate acestea dezvoltă iubirea frățească, așa încât sufletul și inima mulțimii credincioșilor devin una.

IPS Serafim și-a continuat cuvântul referindu-se la datoria preotului de a aduna pe credincioși la rugăciune prin îndemn și faptă: „...Dacă nu ne rugăm din inimă - și nu cu o rugăciune formală - nu ne putem numi creștini”. „Profunzimea rugăciunii, adâncită în inimă, este ceea ce noi, ortodocșii, aducem ca aport Occidentului”, a ținut să adauge Mitropolitul, care și-a exprimat credința că planul lui Dumnezeu pentru noi, ortodocșii aflați în Diaspora, este acela de a da dovadă Occidentului de căldura inimii și credinței noastre și de frumusețea cultului ortodox care este „expresia cea mai înaltă a culturii umane”, după cum spunea odinioară teologul Christos Yannaras. În încheiere, Ierarhul i-a urat noului hirotonit să aibă parte de o misiune frumoasă, care îi va schimba fără îndoială traiectoria vieții, îmbogățind-o cu darul slujirii aproapelui de la Altarul lui Hristos.

Părintele Simion Felecan, parohul emerit al comunității, a luat cuvântul, exprimându-și bucuria acestui moment de împlinire pentru Parohia „Buna Vestire”, pe care încredințează noului hirotonit. În final, părintele Radu a luat cuvântul, referindu-se la activitatea sa de până la acest moment, cea de director al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și și-a exprimat credința și nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu pentru începutul noii misiuni pastorale pe care o începe.

Sursa: mitropolia-ro.de

Citește despre: