Tradiție la Mănăstirea Putna: Patriarhul Antiohiei a plantat un brad
Sâmbătă, 24 septembrie, în cadrul vizitei la Putna, Patriarhul Ioan al Antiohiei a plantat un brăduț în incinta mănăstirii, conform unei vechi tradiții românești privind vizitele patriarhilor răsăriteni.
Sâmbătă, 24 septembrie, în cadrul vizitei la Putna, Patriarhul Ioan al Antiohiei a plantat un brăduț în incinta mănăstirii, conform unei vechi tradiții românești privind vizitele patriarhilor răsăriteni. Tradiția este descrisă de către diaconul Paul de Alep, care l-a însoțit pe Patriarhul Macarie al Antiohiei în călătoria acestuia în Moldova și Țara Românească în anii 1653-1654. Vorbind despre copăcelul sădit la Mănăstirea Cozia, el scrie „am plantat în grădinile fiecărei mănăstiri în care am intrat, acesta fiind obiceiul lor; și este un obicei foarte bun, căci astfel se păstrează amintirea unei astfel de vizite.”
La sădirea brăduțului, Preafericitul Ioan a declarat: „Acest pom este pentru pacea întregii lumi, pentru binele poporului român binecredincios, pentru folosul duhovnicesc al obştii din această mănăstire, pentru pace în Biserica Antiohiei şi pentru pacea poporului Bisericii Antiohiei, pentru ca să se menţină această relaţie deosebită între Biserica Antiohiei şi Mănăstirea Putna. Acest pom să crească precum cedrii Libanului, ca un semn al iubirii între frați. Dorim ca obştea mănăstirii să fie la fel ca acest pom, să crească în Dumnezeu întotdeauna.” (Sursă: Facebook Mănăstirea Putna)