Tradiţie şi sfinţenie în Bucovina

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Tradiţie şi sfinţenie în Bucovina

Duminică, 31 ianuarie 2016, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent în mijlocul obştii de monahii de la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ din comuna Marginea, condusă de maica stareţă Gabriela Ilioi. În pofida vremii reci, închinătorii au umplut locaşul de cult până la refuz. Răspunsurile liturgice au fost date de corul de măicuţe al mănăstirii.

În cadrul slujbei arhiereşti, au fost oficiate şi două hirotonii: una întru diacon şi una întru preot. La final, obştea monahală a oferit o agapă pentru toţi închinătorii.

În comuna suceveană Marginea există trei biserici ortodoxe şi o mănăstire de maici. Locul de amplasament pentru locaşul monahal a fost sfinţit în 1993, iar ulterior, între 1994-1996, s-a ridicat şi biserica mare, cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Deoarece obştea celor 18 monahii avea nevoie şi de un paraclis de iarnă, s-au demarat lucrări în acest sens în luna aprilie a anului 2014, definitivate prin sfinţirea din 16 noiembrie 2014. Alături de corpul de chilii, magazinul de obiecte bisericeşti şi lumânărar, noul paraclis de iarnă, închinat Sfintei Ecaterina, împlineşte armonios ansamblul mănăstirii de la Marginea.

IPS Pimen a slujit şi la Parohia Slătioara

De sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Slătioara din judeţul Suceava. La slujba arhierească au fost prezenţi numeroşi credincioşi, precum şi un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul satului, dirijat de doamna preoteasă Elena Bostan. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Claudiu Ioan Coman a fost hirotonit întru preot.

Biserica actuală a Parohiei Slătioara a fost construită la iniţiativa şi sub directa îndrumare a părintelui Vasile Bostan, piatra de temelie fiind pusă la 11 septembrie 1980. Locaşul de cult are două hramuri: Sfinţii Trei Ierarhi şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Pictura interioară a fost realizată de pictorul Constantin Călinescu şi ucenica sa, Iulia Hăndrăgel. După moartea profesorului, lucrările au fost finalizate de Iulia Hăndrăgel şi de doamna preoteasă Elena. Sfinţirea locaşului de cult, impresionant ca arhitectură şi ornamentaţie, a fost săvârşită la 11 septembrie 1988. Clopotniţa - ridicată după cea de la Mănăstirea Putna, biserica veche, închinată Sfinţilor Voievozi, şi casa parohială completează aşezământul parohial de la Slătioara.

Citește despre: