Turneu european al Corului Marii Uniri de la Ateneul Național ieșean

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Turneu european al Corului Marii Uniri de la Ateneul Național ieșean

La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Corul Marii Uniri al Ateneului Național din Iași s-a aflat într-un turneu de concerte în parohii românești din Austria, Germania și Franța, unde a interpretat un repertoriu variat de piese muzicale care pun în evidență frumusețea credinței și a identității de neam, combinând rugăciunea cu sentimentul patriotic și ethosul folcloric românesc.

Corul Marii Uniri a fost înființat la 1 Decembrie 2017, la inițiativa managerului Ateneului Național din Iași, d-l Andrei Apreotesei. Ansamblul coral bărbătesc este format din 24 de membri, în cea mai mare parte absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă și ai Conservatorului din Iași, este dirijat de maestrul Andrei Fermeșanu, artist al Operei Naționale Române din Iași. Înființarea Corului Marii Uniri, în contextul muzical de factură corală, izvorăște din dorința legitimă de a celebra faptele trecutului istoric și cuvintele lor ziditoare de idealuri, expresia lor cea mai înaltă fiind Unirea din 1918 și nașterea României Mari.

Costumația coriștilor reprezintă stilizări al uniformelor aflate în uzul Armatei Române în timpul Războiului de Reîntregire și al Primului Război Mondial, înveșmântând soldați și ofițeri din regimentele de Vânători, Infanterie și Roșiori. Costumul unuia dintre soliști este inspirat de hainele preoților de pe front.

Repertoriul interpretat în turneul din Diaspora a cuprins cu precădere creații ale compozitorilor români în armonizări pentru voci egale bărbătești. După ce piesele cu conținut religiose („Miluiește-mă, Dumnezeule” – arm. G. Cucu; „Doamne, nu ne lepăda de la fața Ta” – arm. Nicolae Lungu; „Doamne, buzele mele vei deschide…” – arm. Gavriil Musicescu; „Tatăl nostru” – arm. I. Ghica-Comănești; „Iubi-te-voi, Doamne” – arm. Nicolae Lungu/N. Moldoveanu; „Doamne, pe noi miluiește-ne” – din repertoriul clasic rusesc) au încălzit inimile auditoriului, a urmat un repertoriu de cântece patriotice (imnul național „Deșteaptă-te Române” – arm. Anton Pann; „Imnul Regal” – arm. Eduard Hübsch și „Limba noastră-i o comoară”, imnul Republicii Moldova – arm. Alex. Cristea) care totodată au stârnit, dar și au alinat dorul de casă, provocând către final discrete lacrimi la audiția unor melodii populare românești, multe din ele cu un mesaj profund creștin („Eu mă duc, codrul rămâne” – arm. T. Popovici; „Miorița” – arm. Mircea Neagu), într-un crescendo culminând cu binecunoscuta odă aduse Mamei („E așa senină slava” – arm. I. D. Chirescu).

Austria, Franța, Germania

De-a lungul acestui turneu, corul a fost dirijat de Marius Mădălin Munteanu, absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Joi, 3 Noiembrie, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Serafim, coriștii au fost oaspeți ai Bisericii „Sfântul Ștefan cel Mare” Viena, unde au cântat românilor, „pregătindu-i sufletește pentru marea sărbătoare a Zilei Naționale”, după cum scria părintele paroh Emanuel Nuțu pe pagina Facebook a parohiei vieneze. În ziua următoare (vineri, 4 Noiembrie) a urmat al doilea concert în biserica catolică „St. Pius” din Mannheim. Alături de preoți și credincioși din această regiune de la confluența Neckarului cu Rinul, în auditoriu s-a aflat și o delegație din Iași, incluzând pe d-l Mihai Chirica, primarul municipiului Iași și pe d-l domnul Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din capitala Moldovei.

Sâmbătă, coriștii au încântat audiența pariziană în biserica Saint-Étienne-du-Mont, participând la o serată muzicală patronată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale. În public s-au aflat ierarhii Sinodului Mitropolitan, delegația ieșeană mai sus menționată, precum și o delegație a Departamentului guvernamental pentru Românii de Pretutindeni condusă de Dl. ministru secretar de stat Gheorghe Cârciu, dar și oficialități de stat franceze, precum și locale din Paris.

Duminică (6 Noiembrie), coriștii au oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Mitropolitul Iosif la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli” din capitala Franței, care și-a serbat cu anticipație hramul, iar după-amiază au participat la un dineu oferit pe o ambarcațiune de-a lungul Senei.

Cu vigoarea și entuziasmul tinerești, în seara următoare, după Vecernia Sfinților Arhangheli (7 noiembrie), talentații interpreți au încântat pe preoții, maicile și credincioșii de la cealaltă catedrală mitropolitană a românilor din Occident, situată în Nürnberg, trezind puternice emoții și numeroase aplauze. Deși mai sunt cincizeci de zile până la sărbătoarea Nașterii Domnului, Corul Marii Uniri a inaugurat sezonul bucuriei Crăciunului intonând în bis-ul final, împreună cu toți cei prezenți, colindul O, ce veste minunată. Seara s-a încheiat cu o plimbare pe străzile vechii cetăți medievale, unde peste câteva zile se va da startul celebrului târg de Crăciun, unul dintre cele mai vestite din Europa.

Turneul s-a încheiat de sărbătoarea Sfinților Arhangheli (8 noiembrie), unde altundeva decât în Catedrala Încoronării din Capitala Marii Uniri – Alba Iulia, adunând la ceas de seară credincioși ardeleni care s-au bucurat să asculte corul format cu precădere din frați moldoveni de peste Carpați. Concertul a fost transmis în direct și de Radio Renașterea al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

După un maraton muzical de o săptămână de-a lungul întregii Europe, Corul Marii Uniri a revenit în Iași cu o misiune îndeplinită: a reunit în credință și în simțiri pe românii din Diaspora cu cei din Țara-mamă.

Sursa: mitropolia-ro.de

Citește despre: