Ultimul Parastas pentru sfinții români: „Adevărați stâlpi ai Bisericii și neamului în vreme de mare primejdie”

Patriarhia Română

Ultimul Parastas pentru sfinții români: „Adevărați stâlpi ai Bisericii și neamului în vreme de mare primejdie”

Ieri seară, 3 februarie, după săvârșirea Vecerniei Mari la Catedrala Patriarhală, a avut loc Ultimul Parastas pentru cei 16 sfinți români care vor fi canonizați astăzi. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, în prezența unui mare număr de clerici și credincioși printre care s-au aflat ierarhi membri ai Sfântului Sinod, ostenitori ai Administrației Patriarhale și ai Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și membri ai Adunării Naționale Bisericești.

Sfinții români, printre care amintim și de Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria, propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, au fost canonizați în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a avut loc în perioada 11-12 iulie 2024. 

Alături de cei doi cuvioși de la Mănăstirea Sihăstria, au mai fost canonizați: arhimandritul Sofian Boghiu, preotul Dumitru Stăniloae, preotul Constantin Sârbu, protosinghelul Arsenie Boca, preotul Ilie Lăcătușu, arhimandritul Dometie Manolache, arhimandritul Serafim Popescu, preotul Liviu Galaction Munteanu, arhimandritul Gherasim Iscu, arhimandritul Visarion Toia, protosinghelul Calistrat Bobu, preotul Ilarion Felea, protosinghelul Iraclie Flocea și preotul Alexandru Baltaga.

În cuvântul rostit la finalul Parastasului, PS Varlaam Ploieșteanul a explicat solemnitatea oficierii acestei ultime slujbe de pomenire: 

Potrivit sfintelor noastre rânduieli bisericești, în seara aceasta, în ajunul proclamării generale a canonizării celor 16 cuvioși și cucernici părinți martiri și mărturisitori ai dreptei credințe în timpul persecuțiilor regimului comunist ateu, înscriși de Dumnezeu în cartea vieții și trecuți cu multă chibzuială și în urma unei îndelungate și responsabile cercetări în rândul sfinților de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința sa de lucru din 11 și 12 iulie 2024, am săvârșit ultimul lor Parastas. Este un moment copleșitor pentru noi, slujitorii desemnați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru oficierea lui, apăsați fiind de conștiința nevredniciei noastre pentru o lucrare atât de mare și de sfântă. Noi suntem cei care avem nevoie de rugăciunile și mijlocirile acestor aleși ai lui Dumnezeu, acestor prieteni ai Mirelui, împreună-cetățeni cu sfinții și casnici ai lui Dumnezeu.

Totodată, Preasfinția Sa a arătat că cei 16 părinți trecuți în rândul sfinților s-au ostenit în variate chipuri, pe parcursul veacului trecut, pentru a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu: 

Pe de altă parte, prin Parastasul din ajunul proclamării canonizării unor sfinți, se învederează adevărul că toți oamenii sunt chemați la sfințenie, iar cei care se ostenesc pentru aceasta o și dobândesc. În cartea Leviticului, Dumnezeu le cere celor pe care i-a ales să formeze poporul Lui: «Sfinţiţi-vă şi veţi fi sfinţi, că Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfânt sunt» (Levitic 11, 44). În predica de pe Munte, Mântuitorul Iisus Hristos ne face chemarea: «Fiţi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este» (Matei 5, 48). Celor dintre evreii chemați de Dumnezeu la sfințenie prin graiul profeților, care L-au primit și L-au urmat pe Iisus, Sfântul Apostol Pavel le adresează chemarea: «Căutați pacea cu toți oamenii și sfințenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul» (Evrei 12, 14). Această sfințenie au căutat-o și, cu ajutorul lui Dumnezeu, au dobândit-o cei 16 nou-canonizați sfinți pe care i-am pomenit în această seară și a căror proclamare generală va avea loc mâine la Dumnezeiasca Liturghie. Aceștia sunt martiri și mărturisitori, profesori de teologie și preoți de parohie, stareți și duhovnici, misionari în cetate și nevoitori în codri și în locuri ascunse de lume, iconari și mânuitori ai condeiului, filantropi și făcători de bine, adevărați stâlpi ai Bisericii și neamului în vreme de mare primejdie, sfeșnic cu 16 făclii strălucitoare, așezat de Dumnezeu să lumineze într-un veac întunecat de ideologii totalitare și anticreștine.

În aceste momente, la Catedrala Patriarhală din București are loc Sfânta Liturghie săvârșită de Părintele Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod, în prezența a sute de clerici și mireni, în contextul împlinirii a 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.

După încheierea Sfintei Liturghii, la ora 12:00, va avea loc proclamarea solemnă a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea, de către Părintele Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod.

Ulterior, la ora 12:30, în Catedrala Patriarhală se va oficia slujba de Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române și pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești.

Citește despre: