Un nou început de an școlar la Școala „Varlaam Mitropolitul”
Cu emoții și bucurie, elevii Școlii „Varlaam Mitropolitul” din Iași au luat parte luni, 9 septembrie 2024, la festivitatea de deschidere a noului an școlar. Evenimentul a început cu Slujba de Tedeum și cu un cuvânt de binecuvântare pentru elevii și părinții prezenți la școală rostit de Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, Consilier la Sectorul de Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.
Școala „Varlaam Mitropolitul” și-a deschis astăzi porțile pentru 468 de elevi, cu binecuvântarea lui Dumnezeu și a Sfântului Varlaam.
Evenimentul a început cu Slujba de Tedeum și cu un cuvânt de binecuvântare pentru elevii și părinții prezenți la școală rostit de Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu.
Tema de anul acesta pentru întreaga comunitate Varlaam este „Învățăm împreună”, o temă aleasă de echipa educațională a întregii școli, de la grădiniță la liceu. Această temă inspiratoare reflectă dorința tuturor de a învăța mai mult unii de la alții, de la un nivel educațional la altul și de a colabora mai mult prin proiecte comune.
Arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, Consilier la Sectorul de Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor a transmis un mesaj de binecuvântare la început de an școlar:
Mă uitam la felul în care a fost construită Școala Varlaam și am regăsit acest dinamism. Dinamism care pleacă dintr-o realitate a istoriei. Noi nu inventăm roata sau reinventăm roata. Noi luăm, din această binecuvântată tradiție a bisericii ceea ce avem mai bun și călăuză în acest sens îl avem pe Sfântul Ierarh Varlaam.
Uneori, spune înțeleptul, înainte de a sări un șanț sau o groapă e bine să faci câțiva pași în spate tocmai pentru a vedea spre ce anume te îndrepți, care este avântul, iar Sfântul Ierarh Varlaam ne este alături în acest demers. Dacă mai adăugăm la această realitate prezența familiei, adică a voastră, a părinților, dar și a comunității în ansamblul ei – pentru că toți învățăm și în sânul familiei, dar și în sânul familiei lărgite –, dacă peste asta punem binecuvântarea lui Dumnezeu, să știți că ne aflăm pe drumul cel bun ca și comunitate de învățare. Învățăm împreună cu colegii, învățăm împreună cu profesorii, învățăm împreună cu părinții, învățăm împreună cu comunitatea mai largă din care facem parte, învățăm împreună cu Dumnezeu. El este cu adevărat Marele Învățător și de aceea pe Iisus Hristos Îl numim întotdeauna Logos, adică Cuvântul lui Dumnezeu. Fie ca acest Cuvânt despre care S-a făcut vorbire și S-a făcut citire din Sfânta Evanghelie de către părintele Vicar, să rodească în viețile voastre și ale vieților părinților copiilor, a organizatorilor, a profesorilor și a membrilor echipei de management, să rodească cu adevărat roade binecuvântate împreună cu Tatăl, cu Fiul și cu Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită.
Modificări în structura anului școlar
Cursurile anului școlar 2024-2025 au început astăzi, 9 septembrie, iar primul modul de cursuri durează până pe 25 octombrie, când toți elevii intră în prima vacanță, de o săptămână, fosta tradițională vacanță de toamnă pentru elevii de ciclu primar. Cursurile durează 36 de săptămâni, până pe 21 iunie 2025.
Organizarea anului școlar pentru elevi și profesori este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Conform structurii anului școlar, programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se desfășoară până pe 30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Cele două programe se planifică în module diferite.