Un om slab cu sufletul şi neiubitor de virtute nu rabdă să convieţuiască nici cu sfinţii
O prietenie poate avea trăinicie numai dacă se leagă între persoane cu aceleaşi aspiraţii și de aceeaşi măsură duhovnicească.
Omul virtuos rabdă să convieţuiască şi să facă ascultare de cei mai răzvrătiţi şi mai nesuferiţi oameni, aşa cum vedem din cazul lui Lot, de exemplu, care a trăit o mulţime de ani în Sodoma, sau al dreptului Iosif, care a trăit atâţia ani sub ascultarea Faraonului, bineplăcând aceluia. Pe când un om slab cu sufletul şi neiubitor de virtute nu rabdă să convieţuiască nici cu sfinţii, ca să nu mai vorbim de Iuda, care I-a găsit neajunsuri şi L-a crezut vrednic de a fi nesocotit chiar şi pe Hristos.
De aceea, avva Iosif egipteanul, al cărui cuvânt despre prietenie este adus de către Sfântul Ioan Casian în Convorbirile sale duhovniceşti, zice că o prietenie poate avea trăinicie numai dacă se leagă între persoane cu aceleaşi aspiraţii şi de aceeaşi măsură duhovnicească, altminteri relaţia dintre ei este periclitată de neajunsurile celui mai slab, care găseşte întotdeauna pricini de tulburare şi de nemulţumire. Prin urmare, dacă o prietenie se strică, se strică de fiecare dată numai şi numai din cauza slăbiciunii şi a neputinţei noastre, căci dacă am avea o statură şi o atitudine duhovnicească, am şti să iertăm şi să o luăm de fiecare dată de la capăt.
(Ieromonah Savatie Baștovoi, A iubi înseamnă a ierta, ediția a doua, Editura Cathisma, București, 2006, pp. 119-120)
Când dorești să faci o faptă bună, pregătește-te să înfrunți ispitele!
Binecuvântează, Doamne, pe vrăjmașii mei!
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro