Un omagiu adus Fabulei Clasice
Un manual de recitire a moralei de azi, prin ochi de copil, prin ochii Fabulei.
Ca un joc de cuvinte, de amintiri din lecturile de odinioară care ne țineau treji în iernile venite prea devreme. Uneori zic zâmbind de nu am fi avut fabulele în lectura obligatorie la școală am fi fost mai ușor înfricoșați de minciună. Cine mai știe filmele cu Veronica ori Veronica se întoarce își aduce aminte în ce subtilă lume a animalelor eram trimiși să ne căutăm libertatea de a zâmbi. Așa am descoperit și cartea lui Carmen Băbuș, Fabule. Măștile de dincolo de mască (Editura Sophia, București, 2021, 62 pg.).
Că este o carte pentru copii ne încurajează să credem ilustrațiile, minunat realizate de Maria Mateescu. O aducere la zi a „miturilor” din fabulele clasice, dar și o frumoasă provocare de a ne regândi cultural rostirile, enervările, rezistențele. Sunt preluați și apoi le-a rescris, oarecum, logica înțelepciunii o serie de autori: La Fontaine, Alecu Donici, Grigore Alexandrescu, Aurel Baranga ori Nina Cassian. Ba chiar unele personaje trec prin lectura lui Bertrand Vergely ori Esop. O frumoasă joacă de-a învățatul jocului serios.
Veți citi – zâmbind, uneori amar – o serie de fabule pe care, e posibil, să le fi uitat: Fereastra și ușa (pp. 10-13); Barza și Lupul (pp. 14-17); Vulpea și Corbul (pp.18-21); Corbul, Vulpea și slănina (pp.22-29); Leul, după vânat (pp.28-29); Strugurii și Vulpea (pp.30- 31); Greierele, Furnica și Albina (pp.32-33); Oalele de lut, de fier și de microunde (pp. 34- 37); Fabula muzicală (pp. 38-41); Fluturele și omida (pp.42-43); O fabulă cu Pissy (pp. 44-47); Furnica și Greierele (pp. 48-51); Vițelul și Boul (pp. 52- 56); Lecția reală și lecția virtuală (pp. 57-58) și Critica de jos (pp. 59- 62).
Un manual de recitire a moralei de azi, prin ochi de copil, prin ochii Fabulei.
Sursa: tribuna.ro
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro