Un timp al reînnoirii
Despre acest lucru este vorba în modul de viaţă ortodox, despre disciplină şi multă muncă. Creşterea noastră duhovnicească nu se poate obţine fără efort şi disciplină.
Prima zi a noului an este ziua în care facem o evaluare a trecutului, dar stabilim şi scopuri de atins în anul în care tocmai am intrat. De obicei ne propunem să slăbim după ce am luat câteva kilograme în perioada sărbătorilor de iarnă, să ne dezvoltăm afacerile şi multe astfel de dorinţe. Dar trebuie să ne propunem în anul acesta să citim în fiecare zi din Sfânta Scriptură, să citim în fiecare zi rugăciunile dimineţii şi serii, să participăm regulat la slujbele Bisericii, la Sfânta Liturghie, să ţinem posturile de peste an, să ne spovedim şi împărtăşim. Aceste hotărâri ar trebui să le luăm în noul an, ca adevăraţi creştini ortodocşi.
Toate acestea: citirea Sfintei Scripturi, rugăciunea zilnică, participarea la Sfintele Slujbe şi toate celelalte trebuie să facă parte din obişnuinţa noastră. Din păcate suntem uşor influenţaţi de societatea în care trăim şi care ne inoculează ideea rezultatelor imediate. Suntem nerăbdători, prea obişnuiţi cu confortul şi ne obosesc uşor lucrurile care cer disciplină şi multă muncă.
Despre acest lucru este vorba în modul de viaţă ortodox, despre disciplină şi multă muncă. Creşterea noastră duhovnicească nu se poate obţine fără efort şi disciplină. Aceste lucruri sunt scoase în evidenţă şi de Sfântul Apostol Petru care spune: „Pentru aceasta, puneţi şi din partea voastră toată sârguinţa şi adăugaţi la credinţa voastră: fapta bună, iar la fapta bună: cunoştinţa, la cunoştinţă: înfrânarea; la înfrânare: răbdarea; la răbdare: evlavia; la evlavie: iubirea frăţească, iar la iubirea frăţească: dragostea” (Epistola a II-a Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 1, 5-7).
A fi creştin ortodox este un mod de viaţă, pe care ţi-l asumi. Să căutăm să devenim „Bună mireasmă a lui Hristos” după cum spune şi Sfântul Apostol Pavel: „Pentru că suntem lui Dumnezeu bună mireasmă a lui Hristos între cei ce se mântuiesc şi între cei ce pier” (Epistola a II-a către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 2, 15).
Începutul Anului Nou este un moment prielnic pentru a reflecta asupra celor 10 principii fundamentale ale unui mod de viaţă ortodox:
1. Rugăciunea zilnică, care include rugăciunile dimineţii şi cele ale serii.
2. Participarea la Sfintele Taine: Sfânta Liturghie, Sfânta Spovedanie, Sfânta Împărtăşanie, Sfântul Maslu.
3. Cinstirea evenimentelor liturgice al Bisericii: cinstirea Sfintelor Sărbători de peste an, a posturilor de peste an.
4. Rugăciunea inimii, „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”
5. Să punem ordine în viaţa noastră, să nu mai fim atât de stresaţi.
6. Trezvia
7. Să învăţăm să practicăm virtutea.
8. Să ne eliberăm de egoism şi să găsim bucurie în a-i ajuta pe cei de lângă noi.
9. Să petrecem timpul alături de oameni duhovniceşti de la care avem ce învăţa.
10. Să citim din Sfânta Scriptură, Vieţile Sfinţilor şi din Sfinţii Părinţi.