Una dintre cele mai vechi așezări monahale din Neamț, Mănăstirea Secu, și-a sărbătorit hramul

29 August 2018 14:03 Ioana Zlotea Arhiepiscopia Iaşilor

Astăzi, 29 august, Mănăstirea Secu din județul Neamț şi-a serbat hramul, Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ocazie cu care numeroși credincioşi din toată țara au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Alexie, Mitropolit de Balta şi Ananiev.

Numeroși credincioși din judeţele Moldovei şi nu numai au participat la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul la Mănăstirea Secu. Sfânta Liturghie din această dimineață a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Alexie, Mitropolit de Balta şi Ananiev. Au slujit, de asemenea, numeroși stareți de la mănăstirile din Eparhia Iașilor.

După citirea pericopei evanghelice a zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a rostit cuvântul de învățătură în care a vorbit despre modurile în care îl putem percepe pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul: „Pe Sfântul Ioan Botezătorul îl putem privi ca pe un strălucit diamant, cu mai multe fațete, care de care mai strălucitoare, mai adânci, mai dătătoare de sens și de lumină. El este mărturisitorul credinței în Hristos Domnul. «Iată Mielul lui Dumnezeu!» rostește el. Cel care vine după mine este mai mare decât mine. Eu nu sunt vrednic să mă plec înaintea Lui să-I dezleg cureaua încălțămintelor. Eu vă botez cu apă, El vă va boteza pe voi cu Duh Sfânt și cu foc. O altă latură a lucrării sale este legată de viața sa de ascet: locuia în pustie, trăia în post și rugăciune, se hrănea cu miere sălbatică, era îmbrăcat cu piele de cămilă. Îl vedem, în al treilea rând, ca pe un mustrător al fărădelegii: desfrâul și beția lui Irod erau întotdeauna arătate cu degetul și condamnate de Sfântul Ioan Botezătorul. Îl vedem, în același timp, ca pe propovăduitor al pocăinței: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!» era cuvântul mărturisitor cel mai folosit al Sfântului Ioan Botezătorul. «Faceți roade vrednice de pocăință!», spunea el, de asemenea. Avea același gând, același cuvânt, precum cel rostit de Domnul Hristos care, pe lângă cuvintele Sfântului Ioan Botezătorul pe care le rostea și El, adăuga și altele precum: Mergeți și învățați-vă ce înseamnă: milă voiesc, iar nu jertfă; căci nu am venit pentru cei drepți, ci pentru cei păcătoși, să-i chem la pocăință.”

Pe parcursul zilei, credincioșii prezenți la Mănăstirea Secu, din județul Neamț, s-au putut închina la moaștele Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, ce au fost așezate în baldachinul din incinta mănăstirii.

De la același autor

Ultimele din categorie