Uniți în rugăciune la final de Masterclass - 2016

Arhiepiscopia Iaşilor

Uniți în rugăciune la final de Masterclass - 2016

Sute de ieșeni iubitori ai muzicii psaltice au participat vineri, 8 iulie a.c., la Concertul extraordinar care a marcat finalul celei de-a IX-a ediții a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin. Evenimentul s-a desfășurat în Catedrala mitropolitană, în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Organizatori au fost Asociația Culturală „Byzantion”, în colaborarea cu Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Primăria Iași.

În partea I a Concertului extraordinar de muzică bizantină a încântat auditoriul Corul participanților la cea de-a IX-a ediție, dirijat de Adrian Sîrbu. În partea a II-a, au urmat Corul „Byzantion” sin Iași și  și invitații speciali - arhid. Constantin Hurjui (Catedrala Patriarhiala), prof. Liviu Cruceru (București), psalt Maxim Câmpeanu („Biserica Doamnei”, București), precum și Corul „Mini Byzantion”.

La finalul concertului, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a subliniat faptul că muzica bisericească reprezintă o stare de bucurie lăuntrică autentică: „Există numeroase cântece de sirenă care încearcă să ne cuprindă sufletele cu pseudo-bucurii, cu bucurii de suprafață, artificiale. Iată însă că Biserica, de multă vreme, și cu mila Domnului și în zilele noastre, prezintă un izvor adânc de bucurie, prin cântul bisericesc, în general, și prin cântarea bizantină, în mod special, care-l plasează pe om într-o stare de bucurie lăuntrică autentică, care poate să continue și după terminarea cântării și care are capacitatea de a o înrădăcina pe aceasta puternic în inimă, ea devenind izvor inepuizabil de bucurie”.

„Cu fiecare nouă ediție, încercăm să fim cu un pas înainte față de edițiile anterioare. Încercăm să fim câți mai mulți participanți, veniți din toate colțurile țării, cât și de pe tărâmuri elene, și încercăm, cu ajutorul invitatului special, să progresăm pe treptele artei psaltice, care are rolul de a facilita rugăciunea. Prin urmare, toate elementele tehnice muzicale pot fi dobândite dacă vom căuta starea de interiorizare, starea de pace, prin care să găsim acele resurse spirituale care fac din această muzică o artă îndreptată cu fața către Dumnezeu”, ne-a declarat prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, președintele Asociației culturale „Byzantion”.

Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași a reunit renumiți interpreți și profesori ai muzicii Bisericii de Răsărit. Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile, propunând o mare varietate de cursuri teoretice și practice, dar și conferințe, susținute de profesori, monahi, teologi, protopsalți din România, dar și din străinătate. Temele principale ale ediției din acest an au fost „Raportul dintre ornamentică, intervalică și accente în execuția thesisurilor” și „Dinamica slujbelor. Sinergia dintre străni și altar”. Susținătorii de cursuri au fost protopsalt Panagiotis Neochoritis (Tesalonic), conf. univ. dr. Maria Alexandru (Univ. „Aristotelis” din Tesalonic), soprana Mihaela Grăjdeanu (Opera Națională Română, Iași) prep. univ. drd. Adrian Sîrbu (Univ. de Arte „G. Enescu”, Iași), iar  susținătorii de conferință au fost prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță (Univ. Națională de Muzică), lect.univ.dr. Irina Zamfira Dănilă (Univ. de Arte „G. Enescu”, Iași), prof. Antonios Aetopoulos (Corul Bizantin Grec, Atena), cercetător paleograf monah Filotheu Bălan (Mănăstirea Petru-Vodă), echipa de Muzicieni ai Asociației Culturale „Sf. Roman Melodul” (Tesalonic), echipa de Paleografie Muzicală a Univ. „Aristotelis” (Tesalonic).

Citește despre: