Sfântul Macarie și hiena

În ziua următoare, hiena i-a adus fericitului Macarie o piele mare de oaie, s-a lăsat în genunchi, şi-a lăsat capul la pământ şi, dându-i această piele, părea că-l roagă să o primească în dar, pentru tămăduirea puiului ei.

În cartea Lavsaicon, o culegere de istorii din vieţile Sfinţilor Părinţi, se povesteşte cum, odată, în chilia marelui nevoitor şi făcător de minuni Macarie din Alexandria, a intrat o hienă, aruncându-i la picioare puiul ei orb. Sfântul Macarie l-a luat şi, scuipându-l în ochi, a săvârşit o minune. Puiul a văzut de îndată, iar mama, hrănindu-l, a plecat cu el. În ziua următoare, hiena i-a adus fericitului Macarie o piele mare de oaie, s-a lăsat în genunchi, şi-a lăsat capul la pământ şi, dându-i această piele, părea că-l roagă să o primească în dar, pentru tămăduirea puiului ei. Marele făcător de minuni a primit darul hienei, dar i-a interzis acesteia să mai mănânce oi de la oamenii săraci. Sfântul Macarie a lăsat pielea aceea de oaie fericitului şi marelui Atanasie.

(Sfântul Ierarh Serafim (Sobolev) Făcătorul de minuni din Sofia, Predici, Editura Adormirea Maicii Domnului, Bucureşti, 2007, p. 187)

De la același autor

Ultimele din categorie