„Omilii la Psalmi“, o carte necesară fiecărui creştin

Prezentare de carte

„Omilii la Psalmi“, o carte necesară fiecărui creştin

    • „Omilii la Psalmi“, o carte necesară fiecărui creştin
      „Omilii la Psalmi“, o carte necesară fiecărui creştin

      „Omilii la Psalmi“, o carte necesară fiecărui creştin

Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a publicat anul acesta, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cartea „Omilii la Psalmi“, a Sfântului Ioan Gură de Aur. Lucrarea este tradusă de Laura Enache din limba greacă veche după opera hrisostomică apărută la Editura „Librairie de Louis Vives“, Paris, 1868.

Omiliile la Psalmi ale marelui „dascăl al pocăinţei“ constituie o lucrare fundamentală în teologia patristică şi omiletică a Bisericii. Stilul marelui Ioan, unic în scrierile Sfinţilor Părinţi, are o elocvenţă curgătoare şi o oralitate fascinantă, în care auditoriul este cuprins şi convins, prin adresare directă, interogaţie, comparaţii, volute ale frazei, încurajare şi mustrare, adresare directă, metaforă şi analogie, profunzime mistică şi accesibilitate misionară.

Lucrarea este o adevărată incursiune catehetică în istoria Scripturilor, în care Psalmii, ca ode ale pocăinţei, sunt înţeleşi în adevărata lor semnificaţie, de teologie a istoriei şi de prorocie a mântuirii. Autorul foloseşte un registru ideatic de o amplitudine impresionantă pentru a demonstra, pe înţelesul tuturor, adevărul rugăciunii Bisericii, ca fiind chemare la unire cu Dumnezeu şi prezenţă a Celui nevăzut în lumea văzută.

Traducerea este fluentă, având inflexiuni liturgice şi fidelă prin coerenţa logicii hrisostomice, de o profunzime şi extensie unice.

Actualitatea cărţii „Omilii la Psalmi“ este efectivă în viaţa Bisericii în fiecare veac şi cu atât mai mult în veacul nostru, în care mesajul de mântuire al Bisericii tinde să fie umbrit de conformisme parohiale sau de presiuni sociale seculare. Vehemenţa misionară şi puterea harică a marelui antiohian sunt chei ale înţelegerii demnităţii preoţeşti în Biserică şi a nevoii credincioşilor de a înţelege teologia în albia mentală a colectivului. De asemenea, viaţa liturgică vibrantă şi adâncirea dumnezeieştilor Scripturi sunt - în viaţa şi lucrarea Sfântului Ioan Gură de Aur - singurele în măsură de a contracara pandemia secularizării masive prin media, consumism şi relativism.

Recomandăm această carte ca un „sine qua non“ al bibliotecii oricărui creştin, în lupta sa de a dobândi cunoaşterea lui Dumnezeu, care este viaţă veşnică: „Şi aceasta este viaţa veşnică: să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis“ (Ioan 17, 3).