Neliniştea din inima omului îl împovărează

Reflecții

Neliniştea din inima omului îl împovărează

    • Neliniştea din inima omului îl împovărează
      Neliniştea din inima omului îl împovărează

      Neliniştea din inima omului îl împovărează

Nu există teamă sau grijă pentru ziua de mâine dacă crezi cu adevărat în Dumnezeu şi îţi pui toată nădejdea în El.

De ce stăm şi ne gândim tot timpul la ceea ce ni s-a întâmplat sau ce o să se întâmple cu noi în viitorul apropiat? Aceste gânduri de nimic formează viaţa noastră de zi cu zi? Nu duc aceste gânduri la griji şi nelinişte? Unde este Dumnezeu când ne adâncim în aceste gânduri de nelinişte?

Îndeosebi în acest climat economic dificil ne îngrijorăm de multe lucruri. Mulţi oameni mă întreabă cum să treacă peste greutăţile vieţii. Sunt extrem de speriaţi. Unul se teme că nu-şi poate susţine familia şi e posibil să i se destrame căsnicia. Altul se agită că îşi va pierde dreptatea şi îşi va strica reputaţia necesară pentru a-şi continua afacerile şi pentru a se împrumuta de la bănci. Îngrijorarea acestor oameni era atât de mare încât ei nu mai gândeau limpede ce trebuie să facă astăzi, de exemplu: să găsească alternative împreună cu banca, să ceară ajutor familiei, să negocieze într-un mod inovator. Sunt atât de stresaţi încât le este teamă să le spună soţiilor despre problemele cu care se confruntă. Cum remarcăm şi în Pildele lui Solomon: „Supărarea se abate asupra omului, dar numai un cuvânt îl bucură”. (Pildele lui Solomon, 12, 25)

Ce ne învaţă Dumnezeu?

Nu vă îngrijiţi pentru viaţa voastră ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca. Viaţa este mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea. Priviţi la corbi, că nici nu seamănă, nici nu seceră; ei n-au cămară, nici jitniţă, şi Dumnezeu îi hrăneşte. Cu cât mai de preţ sunteţi voi decât păsările! Şi cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot?” (Luca 12,  22-25).

Hristos ne arată că şi păsările „necurate”, care nu pot fi mâncate de oameni precum corbul şi cioara sunt în grija lui Dumnezeu. Aşa că noi de ce ne îngrijorăm de ce vom mânca? Cu ce ne vom îmbrăca? Dar Domnul continuă : „Priviţi la crini cum cresc: Nu torc, nici nu ţes. Şi zic vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia. Iar dacă iarba care este azi pe câmp, iar mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu aşa o îmbracă, cu cât mai mult pe voi, puţin credincioşilor!”  (Luca 12, 27-28 ).

Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că suntem puţin credincioşi şi ne preocupăm prea mult cu grijile vieţii. Şi atunci ce trebuie să facem când suntem în dificultate şi când nu ne putem plăti facturile sau când nu-i putem oferi familiei un trai decent? Însă Hristos Domnul ne spune: „Căci toate acestea păgânii lumii le caută; dar Tatăl vostru ştie că aveţi nevoie de acestea; Căutaţi mai întâi Împărăţia Lui, şi toate acestea se vor adăuga vouă”. (Luca 12, 30-31)    

Iisus ne îndeamnă să nu credem în gândurile acestea de îngrijorare ci mai degrabă să ne punem toată încrederea în Dumnezeu şi în Împărăţia Sa. Nu există teamă sau grijă pentru ziua de mâine dacă crezi cu adevărat în Dumnezeu şi îţi pui toată nădejdea în El. Grijile vieţii nu fac altceva decât să ne despartă de Dumnezeu. Aceste griji sunt periculoase, pentru că ajungem să înţelegem greşit viaţa.

Ni spune în Evanghelia după Matei : „...nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? Că după toate acestea se străduiesc neamurile; ştie doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele. Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă. Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei.”  (Matei 6, 31-34)

Trebuie să trăim în prezent, să ne punem toată atenţia asupra lui Dumnezeu. Asta înseamnă să ai un mod de viaţă ortodox; să te rogi, să dai Slavă lui Dumnezeu pentru toate cele bune şi cele rele, să primeşti Sfânta Împărtăşanie şi să fii atent la viaţa ta.  

Traducere și adaptare:
Sursa: