”Viața creștină și în mod special, vremea Postului, este vreme în care suntem chemați să ne lepădăm de toate lucrurile și vicleniile vrăjmașului”

Arhiepiscopia Iaşilor

”Viața creștină și în mod special, vremea Postului, este vreme în care suntem chemați să ne lepădăm de toate lucrurile și vicleniile vrăjmașului”

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 18 februarie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Schitului „Codrii Pașcanilor” cu hramul „Sfânta Teodora de la Sihla”, din județul Iași, înconjurat de obștea monahală dar și de credincioșii veniți din împrejurimile municipiului Pașcani.

Din soborul slujitorilor au mai făcut parte și părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, părintele protosinghel Varsanufie, egumentul Schitului dar și părintele Pavel Postolachi, protopop de Pașcani. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de monahi de la Mănăstirea Sihăstria.

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a ținut un cuvânt de învățătură referitor la începutul Postului Mare:  Să lepădăm lucrurile întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Este primul gând pe care îl mărturisește Sfântul Apostol Pavel. Orice păcat fiind întuneric și orice gând la Dumnezeu fiind rază izvorâtoare de lumină. În al doilea rând, să viețuim ca ziua, nu în ospețe și beții, nu în desfrânări sau fapte de rușine, arătând care este cuprinul întunericului de care omul, de-a lungul întregii vieți, dar în mod special, în timpul Postului, este chemat să se păzească. Îmbrăcați-vă în Domnul Iisus Hristos, spune Sfântul Pavel în al treilea rând, arătând faptul că viața creștină și în mod special, vremea Postului, este vreme în care suntem chemați să ne lepădăm de toate lucrurile și vicleniile vrăjmașului, și să ne îmbrăcăm cu haina dreptății, să ne îmbrăcăm în Domnul Iisus Hristos. Și dacă, prin mila Lui, încercăm să împlinim aceste trei lucruri, să nu îi judecăm pe cei care nu le fac precum noi, pentru că atunci pierdem ceea ce am săvârșit. Cel ce mănâncă să nu disprețuiască pe cel care nu mănâncă, și cel care nu mănâncă să nu judece pe cel ce mănâncă.

Totodată, în predica sa, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a arătat că postul reprezintă o perioadă de mai multă rugăciune și smerenie: Nu poate fi numit postitor cel care nu iartă pe acela care i-a greșit. A crede că putem posti pe de o parte, dar a nu ierta pe cel care ne-a greșit nouă, pe de altă parte, ne aflăm întru neadevăr. În vremea Postului, omul trebuie să aibă o atitudine discretă, cumpătată, lipsită de marele păcat al arătării de sine, pentru că oamenii apreciază pe cel care postește, dar dacă primim aprecieri în această lume, ne-am luat răsplata deja aici, în loc să o primim de la Tatăl nostru din Ceruri. Un mare părinte al Bisericii, Sfântul Nil Sinatiul zicea: „Ai reușit să-ți stăpânești stomacul? Stăpânește-ți și limba, gândul, ochii, simțirea”. Postul trebuie să aibă toate componentele sale adunate. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea „dacă ți-ai schimbat bucatele, și nu ți-ai schimbat și viața, degeaba postim”. Primul gând pe care omul trebuie să-l așeze lângă hrana de post este mai multă rugăciune. Aceasta nu se poate dobândi decât într-o inimă smerită.

La finalui Sfintei Liturghii, părintele protosinghel Varsanufie, egumenul schitului, a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte pentru binecuvântarea primită: Îi mulțumim pentru dragostea pe care Înaltpreasfinția sa o are, că a venit în acest sfânt locaș. Cu ajutorul lui Dumnezeu și a Sfintei Teodora, biserica este plină, am avut o slujbă frumoasă, și nădăjduim ca în continuare, acest urcuș duhovnicesc al Sfântului și Marelui Post să ne conducă la o înviere duhovnicească autentică, la o înnoire și o primenire sufletească, atât pentru noi înșine cât și pentru aceast sfânt locaș. Mulțumim și părintelui protopop, pentru cinstea de a fi alături de noi, de asemenea, și părintelui stareț care a venit și a slujit împreună cu noi.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit le-a citit credincioșilor aflați în biserică o rugăciune specială pentru Postul Mare, binecuvântându-i. Schitul „Sfânta Teodora de la Sihla” din Codrii Pașcanilor este o așezare monahală ce aparține de Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț. Schitul este situat în apropierea municipiului Pașcani, pe Drumul 28A între Moțca și Pașcani.   

Citește despre: