Viaţa Sfântului Ioan din Kronstadt
Părintele Ioan, cuprinzând în inima sa cu dragoste pe toţi oamenii, ca pe copiii Tatălui Ceresc, care străluceşte soarele şi peste cei buni şi peste cei răi şi trimite ploaie şi peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi, nu refuza să se roage cu căldură, nu numai pentru creştinii de alte confesiuni ci şi chiar pentru evrei şi mahomedani făcând multe minuni care i-a adus la credinţa ortodoxă. Viaţa părintelui e toată în Hristos. Aici e izvorul popularităţii şi dragostei de care se bucură.
La Editura Doxologia a apărut lucrarea „Viaţa Sfântului Ioan din Kronstadt”, autor Părintele Ioan Andronic. Volumul reproduce un manuscris aflat în arhiva Bibliotecii Dumitru Stăniloaie.
Părintele Ioan, slujitorul cel credincios al Bisericii şi lucrătorul tainelor lui Hristos, plin de harul lui Hristos Cel înviat din morţi, în timpul vieţii sale a cercetat mai multe localităţi din cuprinsul Rusiei, tămâduind bolile trupeşti ale oamenilor care cu credinţă alergau la el.
A căutat să fie un păstor sincer, nu numai cu vorba, ci şi cu fapta. Pentru aceasta cu stricteţe şi cu atenţie îşi urmărea viaţa sufletească, mai cu seamă lucrarea sa lăuntrică. Ţinea un jurnal unde îşi scria toate abaterile de la poruncile Domnului şi stăruia să se corecteze. Era ocupat toată ziua de dimineaţă până seara târziu. Oriunde era săvârşea Sfânta Liturghie zilnic, aducea Sfânta, cea fără de sânge jertfă lui Dumnezeu pentru păcatele sale şi ale tuturor credincioşilor ortodocşi. Închinătorii au văzut şi au simţit slujba lui sinceră şi singuri s-au pătruns de acelaşi simţiri şi se rugau cu evlavie. La fiecare Liturghie propovăduia cuvântul viu al Domnului. În predicile părintelui se oglindea sufletul lui, viaţa lui lăuntrică, fără cruţare biciuia păcatele, prihanele şi poftele omeneşti; combătea rătăcirile sectanţilor şi răscolnicilor. Din salariul lui împărţea pentru pâine la o mie de săraci. Trimitea instituţiilor de binefacere şi bisericilor sărace şi, în general, oamenilor săraci.
Părintele Ioan, cuprinzând în inima sa cu dragoste pe toţi oamenii, ca pe copiii Tatălui Ceresc, care străluceşte soarele şi peste cei buni şi peste cei răi şi trimite ploaie şi peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi, nu refuza să se roage cu căldură, nu numai pentru creştinii de alte confesiuni, ci şi chiar pentru evrei şi mahomedani făcând multe minuni care i-a adus la credinţa ortodoxă. Viaţa părintelui e toată în Hristos. Aici e izvorul popularităţii şi dragostei de care se bucură.
Părintele îşi petrecea toată ziua până noaptea târziu, în picioare, în mişcare, mereu înconjurat de lumea care îl căuta şi pe care el o servea din toată inima, cu toată dragostea şi răbdarea. Mânca mereu şi niciodată. Se întâmpla câteodată să nu mănânce toată ziua nimic. Părintele Ioan dormea foarte puţin. Chiar cele trei- patru ore ce şi le rezerva pentru somn, le petrecea în tren, pe vapor sau în trăsură sau nu dormea deloc toată noaptea. Şi aceasta nu o zi, nu câteva zile, ci ani şi ani de-a rândul. Vorbeşte lumea despre minunile părintelui Ioan, dar, după convingerea autorului, viaţă părintelui Ioan, plină de atâtea osteneli şi încordare, este cea mai mare minune. Dacă ar încerca să trăiască cineva după chipul părintelui Ioan, fără îndoială că s-ar îmbolnavi şi ar muri înainte de vreme. Numai un om plin de dar este în stare să ducă o asemenea viaţă.
Slujba divină, scria părintele Ioan în jurnalul său, este pentru el cel mai mare şi nepreţuit bun al vieţii, În Sfintele Slujbe se cuprinde toată viaţa sufletului nostru şi toată visteria lui, aici e patria, creşterea, tămăduirea, hrana, băutura, puterea şi slava, sfinţirea şi viaţa lui.
Suntem îndemnaţi în această lucrare să medităm la cât de mare e milostivirea lui Dumnezeu către noi păcătoşii. În fiecare zi ne dă nouă această bucurie şi această dulceaţă duhovnicească.
Liturghia dumnezeiască e o taină minunată, necuprinsă nici de îngeri, iar noi, oameni păcătoşi, o săvârşim, lucrăm cele sfinte. Părintele ne îndeamnă ca aşa cum găsim timp pentru mâncare, pentru odihnă, pentru distracţii, aşa să găsim şi timp pentru curăţirea sufletului.
Cartea „Viaţa Sfântului Ioan din Kronstadt”, autor Părintele Ioan Andronic, poate fi cumpărată de la magazinul online Doxologia, de la librăriile Doxologia, precum şi de la celelalte librării din Iaşi şi din ţară.