(Video) Simpozionul „Preot Dimitrie Bejan”, ediția a XIII-a, „Părintele Dimitrie Bejan și familia creștină”  

24 Octombrie 2020 21:10  |  Evenimente
video:   Adrian Sârbu

Sâmbătă, 24 octombrie 2020, la Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Hârlău a avut loc ediția a XIII-a a simpozionului anual dedicat părintelui Dimitrie Bejan, cu prilejul a împlinirii a 25 ani de la trecerea sa la Domnul.

Ziua a debutat prin slujirea Sfintei Liturghii în biserica parohială și a Parastasului, la mormântul părintelui, de către un sobor de preoți.

A urmat apoi simpozionul propriu-zis, în cadrul căruia au luat cuvântul mai mulți clerici, precum și mireni, care l-au cunoscut pe preotul Dimitrie Bejan, în viață fiind acesta, sau prin intermediul scrierilor sale.

Părintele Dimitrie Bejan, căzut prizonier în Rusia în timp ce era preot militar în cadrul Armatei Române, a fost întemnițat în lagărul Oranki între 1942-1948.

Întors în țară, după câteva luni de libertate, a fost iarăși întemnițat de regimul comunist, până la eliberarea generală din 1964.

Până la căderea regimului, în 1989, a avut domiciliul forțat, fiind permanent supravegheat de Securitate și nelăsat să-și desfășoare activitatea pastorală.

A adormit în Domnul la 21 septembrie 1995, în orașul natal, Hârlău, din județul Iași.

Părintele Dimitrie Bejan este autor de literatură concentraționistă, dintre cărțile sale amintim: Hotarul cu cetăți, Vifornița cea Mare, Satul blestemat și Oranki.

Video pe aceeași temă

Ultimele din categoria Evenimente

Video de Adrian Sârbu

Pe aceeași temă

Citește și