Volumul „Palatul Sturdza de la Miclăușeni. File dintr-un album risipit”, lansat în cadrul evenimentului „Călătorie la 1900”
Sâmbătă, 3 septembrie a.c., la Castelul Miclăușeni din județul Iași a avut loc deschiderea festivă a celei de-a treia ediții a evenimentului „Călătorie la 1900”. În cadrul acesteia a avut loc și lansarea cărții „Palatul Sturdza de la Miclăușeni. File dintr-un album risipit”, autori dr. Narcis Dorin Ion (Muzeul Național Peleș) și dr. Sorin Iftimi (Complexul Muzeal Național Moldova Iași), apărută la Editura Doxologia.
Lucrarea „Palatul Sturdza de la Miclăușeni. File dintr-un album risipit” apărută la Editura Doxologia încearcă să prezinte, mai ales prin intermediul imaginilor, o parte mai puțin vizibilă a vieții din Castelul Miclăușeni. În prima parte a volumului Narcis Dorin Ion face o prezentare istorică a domeniului de la Miclăușeni, pornind de prin 1410, de la vornicul Miclăuș și până în anii 2000, când acesta ajunge în administrarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În partea a doua Sorin Iftimi prezintă un album de familie al Sturdzeștilor de la Miclăușeni refăcut din file risipite prin diverse arhive și adunate, sub formă de fotografii, stampe și alte imagini reprezentative.
Sorin Iftimi, muzeograf la Complexul Muzeal Național Moldova Iaşi a precizat că în album „sunt multe imagini foarte interesante, dar unele dintre ele, de exemplu, sunt valoroase pentru evoluția monumentului. Avem, de pildă, fotografii ale Castelului care încă nu avea decorațiunea heraldică pe el. (…) Altele sunt fotografii de interior, care ne permit să ne facem o idee despre colecția de tablouri a familiei, de exemplu, sau despre lucrările Mariei Sturdza (Maria Ghica), care era o foarte talentată miniaturistă; după cum iarăși ne putem face o idee despre colecțiile de altă dată ale familiei legate de busturi, medalioane, armuri medievale. Toate acestea au dispărut între timp, nu au rămas decât aceste mărturii fotografice”.
„Acest Castel, față de alte monumente de acest gen, este unul insolit în peisajul arhitectural românesc și din Moldova; în sensul că este o veche reședință boierească care a avut șansa, la sfârșitul secolului al XIX-lea (…), de a fi transformat într-o reședință seniorială neogotică datorită pasiunii lui George Sturdza pentru acest tip de arhitectură”, a menționat Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național „Peleș” din Sinaia.
Ulterior lansării de carte arh. Anca-Raluca Majaru, președinte al Asociației Arché din București a prezentat publicului câteva „Povești de succes” ale unor conace și castele revitalizate din România, iar arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, a împărtășit câteva gânduri despre Castelul Miclăușeni. „Cred că este un lucru binecuvântat faptul că în proximitatea acestui castel se află o mănăstire; de fapt două citadele care formează una singură. Două citadele prin care neamul acesta a supraviețuit de-a lungul secolelor, prin cultură și prin cult, prin Castel și prin Mănăstire. Și acest lucru nu ar fi fost posibil fără oamenii care au adunat aici atâta energie, atâta muncă, atâta dăruire și atâta dorință de a renaște aceste locuri binecuvântate”, a afirmat Sfinția Sa.
La finalul alocuțiunilor, corala „Universitas” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dirijor Alexandru Darie, coordonator Gabriela Enășescu a susținut un recital.
Lansarea a făcut parte din cadrul Evenimentului „Călătorie la 1900” – Ediția a III-a, ce se desfășoară în perioada 3-4 septembrie la Castelul Miclăușeni. Pe parcursul celor două zile publicul va putea vizita și expoziția „Obiecte ale familiilor nobiliare românești”, organizată împreună cu Muzeul Național Peleș, Complexul Muzeal Național Moldova Iași și Muzeul Jucăriilor din București și va putea participa la activități interactive prin care Castelul va prinde viață.
Vizitatorii se vor putea bucura de spectacole în aer liber de teatru, dans și muzică de epocă, ateliere de creație pentru copii și adulți, tablouri vivante, târg de antichități, plimbări cu trăsura, parada costumelor, bucate de odinioară și alte surprize din partea organizatorilor. Cei care vor dori vor putea închiria vestimentație specifică belle epoque de la punctul special amenajat în curtea Castelului. De asemenea, iile sunt o opțiune. „Călătorie la 1900” face parte din seria de evenimente organizate de „Zilele Europene ale Patrimoniului”, care se desfășoară în luna septembrie a fiecărui an.
https://edituradoxologia.ro/palatul-sturdza-de-la-miclauseni-file-dintr-un-album-risipit