Zece ani de la canonizarea Sfântului Andrei Șaguna: „Datorită lui, Transilvania a rămas în credinţa Apostolului Andrei”

Arhiepiscopia Sibiului

Zece ani de la canonizarea Sfântului Andrei Șaguna: „Datorită lui, Transilvania a rămas în credinţa Apostolului Andrei”

„Dacă am rămas în credinţa Apostolului Andrei, dacă am rămas ortodocşi, i se datorează acestui sfânt şi uimitor bărbat, Andrei Şaguna, care a înviat Ortodoxia în acest colţ de lume.”

Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, ctitorul Mitropoliei Ardealului, a fost sărbătorit marți la Sibiu printr-o Sfântă Liturghie la care au slujit patru ierarhi. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la canonizarea mitropolitului, ale cărui moaște se găsesc la Catedrala din Sibiu. Datorită lui Transilvania a rămas în credinţa Apostolului Andrei, a spus cu acest prilej Arhid. Ioan I. Ică jr.

Slujba a fost oficiată, în prezența credincioșilor din întreaga țară, de Părintele Mitropolit Laurenţiu, care i-a avut alături pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi pe Preasfinţitul Părinte Nestor, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Din sobor au făcut parte Arhim. Ioachim Tomoiagă, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, Pr. prof. Daniel Buda, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, Protos. Emilian Man, eclesiarhul Catedralei mitropolitane, cadre didactice universitare, consilieri eparhiali, protopopi şi alţi clerici.

Părintele Arhidiacon Ioan I. Ică jr., profesor universitar, a ținut predica. „Avem o zi de minunată şi uimitoare sărbătoare. Este o zi de naştere pentru poporul creştin românesc, este o zi de înviere, în acelaşi timp”, a spus el. „Dacă am rămas în credinţa Apostolului Andrei, dacă am rămas ortodocşi, i se datorează acestui sfânt şi uimitor bărbat, Andrei Şaguna, care a înviat Ortodoxia în acest colţ de lume”, a subliniat părintele arhidiacon.

După slujbă, Mitropolitul Laurenţiu a evocat personalitatea duhovnicească şi misiunea inegalabilă a celui care a devenit în urmă cu zece ani ocrotitorul Transilvaniei. „Tot ce avem noi acum, chiar şi Catedrala aceasta, care a fost un ideal al său neîmplinit, dar pentru care a adunat bani, încât urmaşii săi au făcut în patru ani acest măreţ locaş de cult, se datorează Sfântului Ierarh Andrei Şaguna”, a spus părintele mitropolit.

„Avem tipografia unde se tipăreşte cel mai vechi ziar cu apariţie continuă din ţara noastră, Telegraful Român, avem toate şcolile care stau sub ocrotirea sa, în frunte cu unul dintre cele mai alese colegii pe care le are ţara noastră acum, Colegiul Naţional «Andrei Şaguna» din Braşov”, a continuat ierarhul.

„Toate acestea nu sunt altceva decât roadele unei jertfe, ale unei dăruiri constante poporului român pentru ca el să fie ridicat prin educaţie, să fie călăuzit prin viaţa duhovnicească, pentru că s-a îngrijit de toate parohiile din Mitropolia Ardealului şi apoi să putem să ne bucurăm, dacă suntem un popor cultivat, de libertatea pe care ne-o câştigase şi mai ales de unitatea poporului român”, a mai afirmat Mitropolitul Ardealului.

Înaltpreasfințitul Părintele Laurențiu a acordat distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici” Părintelui Petru-Toader Damian, Protopopului de Sălişte, judeţul Sibiu.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza. Un grup de tineri din cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Baia Mare a cântat colinde. În cadrul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit diacon teologul Bogdan Hosu.

Ierarhii i-au pomenit pe ierarhii din Mitropolia Ardealului, precum şi pe Episcopul Gurie Goergiu, ctitorul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, trecut la cele veşnice pe 21 octombrie 2021.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: