"Zilele Betleemului Ștefanian", ediția a III-a

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

"Zilele Betleemului Ștefanian", ediția a III-a

Credincioşii din Oneşti sunt aşteptaţi timp de două zile la manifestările prilejuite de cinstirea ctitorului Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" - Borzeşti, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău. Evenimentele religioase şi culturale au menirea de a readuce în conștiința oamenilor contribuția Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în istoria Moldovei şi a ţării.

La Biserica voievodală din Borzești, judeţul Bacău, vor avea loc în perioada 1-2 iulie 2015, "Zilele Betleemului Ștefanian", ediția a III-a. Proiectul este un rezultat al parteneriatului dintre Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Biserica Voievodală din Borzești, Asociația "Betleemul Ștefanian", Asociația Culturală "Filomelos", Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” și Școala Generală „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Onești, derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Mâine, 1 iulie 2015, de la ora 17:00, se va săvârşi Slujba Vecerniei și a Litiei închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, iar de la ora 18:30  va avea loc recepția lucrărilor finanțate de Consiluil Local Onești la Muzeul de Cultură și Artă Religioasă Borzești. De la ora 19:00, trupa de reatru „Alpha” va prezenta sceneta "Ştefan Vodă din legendă", iar apoi vor fi prezentate referatele „Legătura lui Vasile Alecsandri cu plaiurile Borzeștilor” (prof. dr. Boghiu Emilia) şi „Contribuția Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la dezvoltarea culturii naționale” (prof. dir. Abaza Ion). În continuare, câştigătorii concursului „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare-credință, istorie și legendă” vor fi premiaţi de organizatori. Joi, 2 iulie 2015, de la ora 9:30, se va săvârşi Sfânta Liturghie, în cadrul căreia răspunsurile liturgice vor fi oferite de Grupul psaltic "Filomelos". Parastasul pentru ctitorii bisericii din Borzești va fi urmat de un concert de cântece patriotice şi de agapa frățească pentru pelerini. "Vă așteptăm cu bucurie să redescoperim valorile religioase, istorice și de legendă care gravitează în jurul Bisericii din Borzești. Dorim să ne readucem în conștiință contribuția Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în viața și în istoria noastră", s-a exprimat părintele paroh Cautiş Petrică.

Biserică ridicată pe locurile copilăriei Sfântului Voievod Ştefan

Biserica din Borzeşti este ctitoria lui Ştefan cel Mare din anul 1494, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că pe aceste meleaguri s-a născut şi a copilărit marele voievod. Acest sfânt lăcaş este un dar în amintirea prieteniei pe care voievodul a avut-o cu Mitruţ. Biserica a suferit mai multe reparaţii de-a lungul timpului, fiind puternic afectată de cutremurul din 1977. A fost reparată şi restaurată, iar lucrările au fost finalizate în anul 1994, când a fost oficiată o slujbă arhierească, în prezenţa a mii de credincioşi. În anii ce au urmat s-a dorit ca lăcaşul de închinăciune să fie împodobit cu pictură interioară. Pictura a fost realizată de pictorul Grigore Popescu. În anul 2004, la Borzeşti, s-au împlinit 500 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ştefan cel Mare. În anul 2008, odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, biserica din Borzeşti a fost resfinţită de un sobor de peste 30 de ierarhi, alături de preoţii şi diaconii slujitori.

Citește despre: