Zilele „Melchisedec Ştefănescu“, ediţia a XVI-a

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Zilele „Melchisedec Ştefănescu“, ediţia a XVI-a

În perioada 12-16 mai, Centrul eparhial Roman organizează cea de-a XVI-a ediţie a Zilelor „Melchisedec Ştefănescu“, la împlinirea a 124 de ani de la naşterea sa în ceruri. Genericul evenimentelor este „Melchisedec Ştefănescu, cel mai învăţat episcop al românilor“.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la Roman vor avea loc, timp de aproape o săptămână, Zilele „Melchisedec Ştefănescu“, ediţia a XVI-a. Acestea se vor desfăşura sub genericul „Melchisedec Ştefănescu, cel mai învăţat episcop al românilor“. Mâine, 12 mai 2016, de la ora 12:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Roman va avea loc o reprezentaţie teatrală „Suflet pentru o păpuşă“, în interpretarea trupei de artişti de la Teatrul Republican „B. P. Hasdeu“ din Cahul, iar de la ora 18:00 se va juca de către aceeaşi trupă piesa de teatru „Se caută un mincinos“. Vineri, 13 mai 2016, de la ora 10:00, la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec“ se va organiza Simpozionul interjudeţean „Melchisedec Ştefănescu - ierarh cărturar“ - ediţia a XVI-a. Acesta va cuprinde conferinţa „Melchisedec Ştefănescu - ctitor de neam, credinţă şi cultură“ (prezentare de arhimandrit Andrei Ioniţă, ecleziarhul Catedralei Arhiepiscopale din Roman), lansarea cărţii „Opera manuscrisă a arhiereului Narcis Creţulescu şi istoria medievală a românilor“, autor: insp. Mihai Giosan, şi lansarea volumului în format electronic, ce cuprinde lucrări ale profesorilor de religie ce au fost susţinute în cadrul Simpozionului „Melchisedec Ştefănescu - ierarh cărturar“ - ediţia a XV-a. La ora 12:00 va fi sfinţită pictura din aula Liceului Teologic Ortodox din Roman de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, iar de la ora 15:00, se va juca piesa de teatru „Soacra“ de către trupa de artişti de la Teatrul Republican „B. P. Hasdeu“ din Cahul (la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec“). Tot vineri, de la ora 18:00, se va organiza la Casa de Cultură a Sindicatelor Roman conferinţa „Dialoguri de suflet cu părintele profesor Constantin Necula“. Sâmbătă, 14 mai 2016, de la ora 11:00, IPS Ioachim va oficia la Gârcina, judeţul Neamţ, slujba Parastasului la mormântul părinţilor Episcopului Melchisedec Ştefănescu, urmat de un simpozion.

Concurs coral al liceelor teologice din Moldova

Duminică, 15 mai 2016, de la ora 8:00, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman se vor oficia Utrenia şi Sfânta Liturghie de către părinţii ieromonahi din cadrul Eparhiei Romanului şi Bacăului, iar de la ora 18:00 va avea loc procesiunea de la Catedrala Arhiepiscopală la mormântul Episcopului Melchisedec, situat în capela din Parcul Melchisedec. La ora 18:10, se va săvârşi Parastasul pentru Episcopul Melchisedec Ştefănescu. Luni, 16 mai 2016, de la ora 8:00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de IPS Ioachim, alături de PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, iar de la ora 10:00, va avea loc un workshop pe teme muzicale inspirate din slujba alcătuită de Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului pentru Episcopul Melchisedec. De la ora 16:00, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, va avea loc concursul de corale ale liceelor teologice din Moldova şi un recital în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Manifestările dedicate Episcopului Melchisedec sunt organizate la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Ioachim încă din anul 2000 şi continuă să stârnească interesul pasionaţilor de cultură care găsesc în opera ierarhului omagiat o sursă inepuizabilă de cercetare. Suita manifestărilor cultural-religioase organizate de Centrul eparhial Roman, dedicate episcopului cărturar Melchisedec Ştefănescu, a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, chipul ierarhului devenind o paradigmă pentru toate palierele de activitate ale eparhiei. În fiecare an, aceste manifestări au evidenţiat aspecte inedite ale complexei personalităţi melchisedechiene, fiind adunate în lucrări care oglindesc efortul, pasiunea şi admiraţia unor căutători ai nestematelor operei ierarhului romaşcan. Episcopul Melchisedec Ştefănescu rămâne cea mai emblematică personalitate a celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea.

Melchisedec Ştefănescu, date biografice

Episcopul Melchisedec Ştefănescu s-a născut la 15 februarie 1823, în localitatea Gârcina din judeţul Neamţ, într-o familie de preot, şi a decedat la 16 mai 1892, în Roman. A făcut studii la Seminarul de la Socola (1834-1841 şi 1842/43), apoi la Academia duhovnicească din Kiev (1848-1851), unde a obţinut titlul de „Magistru în teologie şi litere“. A fost învăţător în Şerbeşti - Neamţ (1841-1842), profesor suplinitor la Seminarul de la Socola (1843-1848), din nou profesor la acelaşi seminar (1851-1856), apoi profesor şi director la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Huşi (1856-1861). S-a călugărit cu numele Melchisedec (1843), fiind hirotonit ierodiacon (1844) la Socola, apoi ieromonah în Lavra Pecerska din Kiev (1851), protosinghel (1952) şi arhimandrit (1853). A fost locţiitor de episcop la Huşi (1861-1864), fiind hirotonit arhiereu cu titlul „Tripoleos“ în 1862, locţiitor (1864), apoi episcop eparhiot - numit prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza - al noii eparhii a Dunării de Jos, cu reşedinţa în Ismail (1865-1879). La 22 februarie 1879 este ales episcop al Romanului, unde a păstorit până la moarte.

Citește despre: