Ziua Copilului sărbătorită în Episcopia Hușilor – PS Ignatie: „Fiecare dintre voi sunteți o poveste luminoasă”
Sâmbătă, 1 iunie 2019, curtea Catedralei Episcopale din Huși a devenit „Tărâm de poveste” pentru copiii din județul Vaslui, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Evenimentul a fost organizat, cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, coordonată de părintele consilier Vladimir Beregoi, în parteneriat cu Asociația JoyCamps Romania.
Anul acesta, ediția a II-a programului „Bun venit, copilărie!”, intitulat „Tărâm de poveste”, a adunat peste 1000 de copii, cu vârsta între 7 și 14 ani, proveniți din familii defavorizate, din parohiile din mediul rural ale Episcopiei Hușilor. Aceștia, alături de tinerii din Huși, au umplut de culoare și de voioșie curtea și parcul Catedralei Episcopale. Programul evenimentului a debutat la ora 10.00, odată cu săvârșirea Slujbei de mulțumire, oficiată de chiriarh în fața statuii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
PS Ignatie, Episcopul Hușilor: „Așa să le spuneți părinților voștri: „Eu sunt povestea ta! Poveste frumoasă și de vis!”
Adresându-se copiilor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre motivul pentru care ediția de anul acesta s-a intitulat „Tărâm de poveste”: „Fiecare dintre voi sunteți o poveste frumoasă, luminoasă, o poveste de care se vor îngriji toată viața părinții voștri! Așa să le spuneți părinților voștri: «Eu sunt povestea ta! Poveste frumoasă și de vis!» Așa aș vrea să fie ziua fiecărui copilaș, ca cea de azi! Din nefericire, nu toţi copiii se bucură de tot ceea ce vă bucuraţi voi astăzi. Sunt copii care poate nu aud niciodată o poveste, sunt singuri, nu au ce să mănânce, poate nu au cu ce să se îmbrace, sau nu sunt iubiţi de părinţi. Ce ar trebui să facem pentru aceşti copii?! Să-i ajutăm! Dacă avem jucării sau hăinuţe în plus, să le dăruim! Să simtă şi ei că sunt o poveste pentru noi, cei care le dăruim, aşa cum voi sunteţi astăzi o poveste pentru noi”.
Totodată, printre cei care au luat cuvântul s-au numărat și reprezentanți ai autorităților locale și județene, fiecare exprimându-și gândurile de bucurie și mesajele de felicitare pentru copii.
Înainte de începerea activităților, ierarhul a reamintit de importanța accesului la educație pentru viitorul copiilor, mai ales a celor din mediile vulnerabile, una din modalitățile foarte eficiente de intervenție fiind crearea a cât mai multe Centre de zi pentru copii: „Pentru că sunt prezente și autoritățile județene și locale, sperăm să deschidem calea unui parteneriat pentru a deschide mai multe centre de zi, pe care le consider cele mai benefice pentru educația copiilor din zonele cele mai sărace”.
Ateliere tematice, jocuri și bucurie pentru peste 1000 de copii din județul Vaslui
De asemenea, PS Ignatie i-a îndemnat pe copiii prezenți să fie recunoscători și să mulțumească organizatorilor și sponsorilor, glasurile celor aproape 1000 de copii unindu-se într-un „Mulțumesc!” rostit din toată inima și cu toată puterea. Părintele consilier Vladimir Beregoi, organizatorul evenimentului, a adresat mulțumiri tuturor celor care s-au implicat, transmițând, la rândul său, felicitări celor prezenți, cu ocazia zilei dedicată lor. A urmat apoi o scurtă prezentare, de către copii, a activităților derulate în cele trei Centre de zi pentru copii, deschise până în prezent, de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși, la Fălciu, Boțești și Bârlad. Totodată copiii beneficiari ai acestor centre au susținut și un scurt program artistic și au avut o expoziție a lucrărilor realizate de ei. Programul zilei a continuat cu ateliere tematice, jocuri interactive, parada costumelor de epocă, o caleașcă și o mașină de epocă, topogane, carusel, șah și desene pe asfalt și face painting, toate coordonate de către animatorii Asociației JoyCamps Romania. Din program a făcut parte și o demonstrație de dresaj canin, precum și prezentarea proiectului de robotică al echipei CuzaRo.Bots.
Toți copiii participanți au primit tricouri pe care, în motive tradiționale, se putea citi: „Veșnicia s-a născut la sat”, amintind astfel că evenimentul acesta face parte din ansamblul manifestărilor dedicate Anului omagial al satului românesc. Masa de prânz a fost servită, în parcul Ansamblului Eparhial. Aceasta a fost pregătită tradițional la ceaun, și prezentată într-un mod aparte de maestrul bucătar. Atmosfera de sărbătoare a continuat după masă, fiind coordonată de echipa de animatorii JoyCamps prezenți la eveniment. În continuarea activităților și spre bucuria copiilor, a sosit și un carusel de înghețată, aceștia primind fiecare cornete de înghețată cu diferite arome.
La finalul programului, fiecare copil a primit din partea organizatorilor și a sponsorilor, daruri constând în dulciuri și gustări. De asemenea, o contribuție deosebită au adus-o echipa de animatori socio-educativi JoyCamps, coordonată de Marian Rugină, președintele Asociației JoyCamps Romania și echipa de aproximativ 150 de voluntari ai Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși.
Asociația JoyCamps Romania organizează din anul 2018 tabere în Episcopia Hușilor
Evenimentele pregătite de Eparhia Hușilor au fost implementate de aproximativ 150 de voluntari dimpreună cu animatorii socio-educativi și membrii Asociației JoyCamps Romania.
„Ne-am pregătit cu 25 de voluntari de la asociația noastră, JoyCamps Romania, organizație ce își dorește să aducă zâmbete pe chipurile copiilor din întreaga țară și deja este al doilea an când colaborăm cu Episcopia Hușilor. Am organizat vara trecută (anul 2018 n.r.) tabere pentru copilașii din trei parohii, anul acesta am suplimentat numărul lor dar am fost invitați și de Ziua Copilului, din aceasta ediție, eveniment ce a purtat denumirea «Tărâm de poveste» și ne-am bucurat tare mult. Atmosfera este extraordinară, copiii se distrează și nu ne așteptam să le pregătească atâtea surprize” ne-a declarat Marian Dumitru Rugină, președintele Asociației JoyCamps Romania.
JoyCamps Romania este o organizație de tineret, menită să aducă zâmbete copiilor din zonele defavorizate ale României, care se confruntă zilnic cu numeroase probleme de ordin economic și social. Cu ajutorul voluntarilor și al comunității, asociația desfășoară tabere pline de activități educative și distractive, precum ateliere tematice, de comunicare, artă, muzică, dans, tir cu arcul, dar și vânători de comori, focuri de tabără sau jocuri sportive. Astfel, organizația dorește să promoveze lucrul în echipă, spiritul civic, inventivitatea, importanța educației și dezvoltării tinerilor, fixându-le ca repere valori morale și sociale. (pr. Cosmin Gubernat - Episcopia Hușilor, Flavius Popa)