Ziua Națională a României a fost marcată prin rugăciune la Suceava

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Ziua Națională a României a fost marcată prin rugăciune la Suceava

    • Ziua Națională a României a fost marcată prin rugăciune la Suceava
      Foto: arhiepiscopiasucevei.ro

      Foto: arhiepiscopiasucevei.ro

La împlinirea a 104 de ani de la Marea Unire, moment deosebit din istoria poporului român, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu în ceea ce a însemnat un pas important spre desăvârșirea demnității naționale a poporului român. Preasfințitul Părinte Damaschin-Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Te Deum, în cadrul căreia au fost pomeniți făuritorii Marii Uniri din anul 1918, când la Alba Iulia, Marea Adunare Națională a decis unirea Transilvaniei cu România.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

De la ora 12:00, în „Piața Tricolorului” din Municipiul Suceava, a avut loc o serie manifestări dedicate Zilei Naționale a României. La Monumentul Eroilor „Bucovina Înaripată”, după primirea oficialităților și intonarea Imnului Național al României, a avut loc o slujbă de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Prefectul Județului Suceava, Alexandru Moldovan, a dat citire mesajului premierului României, Nicolae Ionel Ciucă, cu prilejul Zilei Naționale a României.

Au urmat apoi discursuri susținute de Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, și de Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava.

Rolul jertfei românilor de acum mai bine de 100 de ani pentru noi, cei de astăzi, importanța moștenirii lăsate de înaintași și nevoia transmiterii acesteia generațiilor următoare sunt doar câteva dintre ideile conturate în discursurile rostite în cadrul evenimentului.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt cu prilejul Zilei Naționale, subliniind faptul că, în ciuda greutăților și nedreptăților prin care a trecut țara noastră, Dumnezeu a ocrotit-o, rânduindu-i și zile încărcate de bucurie, dovadă fiind reușita de acum 104 ani, prin acțiunile vrednicilor creștini de la acea vreme. Totodată, ierarhul a evidențiat faptul că în zilele noastre, alături de instituțiile Statului și de reprezentanții acestora, de Biserică și de clerici, este nevoie de implicarea fiecărui cetățean în parte pentru a crea un viitor luminos pentru urmașii noștri.

„Ce învăț de aici, eu, românul, ce îmi aduc aminte cu pioșenie de 1 decembrie 1918? Că Dumnezeu, deși Atotputernic, nu face minuni din nimic. Că Dumnezeu a făcut o Românie Mare pentru că oamenii nu doar și-au dorit o Românie Mare, ci au pus umărul să o facă mare. Că pentru România de azi și cea de mâine nu trebuie să aștept ca altcineva să facă vreun lucru măreț, iar eu să aștept, pe margine, eventual doar dându-mi cu părerea. Nu doar politicienii, nu doar cârmuitorii de sus, ori de mai jos, nu doar Biserica prin clerul ei, nu doar intelectualii, ambasadorii, liderii de opinie, decidenții de orice fel sunt responsabili de cum arată România. Și eu, și tu ne facem România de azi și o dăm copiilor și nepoților pe cea de mâine. Căci da, nu doar de alții, ci și de mine depinde cum mi-e țara: de e mare ori mai puțin mare, de e cinstită ori coruptă, de putem trăi frumos în ea ori tânjim după alte exotice plaiuri, de e curată sau plină de urât. Minunat este Dumnezeu Care poate să ne ajute să ne ridicăm și să ne bucurăm mai mult și mai mult de țara noastră. Dar o va face numai dacă și mie îmi pasă de ea. O iubesc nu declarând asta, ci făcând ceva pentru a arăta. Fiecare. La locul lui. Cu puterile lui. Împlinind menirea lui.”

Manifestările au continuat cu depuneri de coroane și jerbe la Monumentul „Bucovina Înaripată” și s-au încheiat cu o defilare la care au participat cadre ale Ministerului Afacerilor Interne și plutoane de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, dar și Fanfara Municipiului Suceava.

În întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost săvârșite slujbe de mulțumire, în care au fost pomeniți făuritorii Marii Uniri, precum și eroii români din toate timpurile care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară.

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: