Ziua Naţională a României, marcată în Eparhia Romanului și Bacăului

Preoții și credincioșii din mai multe parohii ale Eparhiei Romanului și Bacăului au serbat duminică, 1 decembrie 2019, Ziua Naţională a României. Mai multe manifestări culturale au fost organizate după oficierea Sfintei Liturghii.

 

La Biserica „Precista” din Bacău au fost pomeniți duminică, 1 decembrie 2019, cu recunoștință și prețuire eroii neamului, cei jertfiți pentru apărarea credinței și a patriei. După Sfânta Liturghie, s-a oficiat slujba de Te Deum pentru binefacerile oferite poporului român în cei 101 ani trecuţi de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Asociația "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare - Harja" a fost prezentă de 1 Decembrie la activitățile cultural-religioase prilejuite de Ziua Națională a României, desfășurate în localitatea Soroca din Republica Moldova. La invitația părintelui Sorin Huluță, preot paroh al Parohiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din localiatea Soroca, Episcopia Ortodoxă Română de Băți, și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Corul de copii „ Arhanghelos” al asociației a oferit răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, prilejuite de Ziua Națională a României. Enoriașii, împreună cu cei peste 300 de invitați din România, s-au îndreptat spre Palatul de cultură al raionului Soroca, unde activitatea a continuat într-o atmosferă de bucurie, sub genericul „La frați nu se pun hotare”.

Sfinţire de muzeu în Parohia Buda, Protopopiatul Buhuși

De Ziua Națională a României - 1 Decembrie 2019, în parohiile din cuprinsul Protoierie Sascut s-au oficiat slujba de Te Deum și Parastasul pentru eroii neamului, făuritorii Marii Uniri. Momentele liturgice au reunit clerici, cadre didactice, copii îmbrăcați în port național, reprezentanți ai autorităților locale, precum și enoriași de toate vârstele. Sub îndrumarea părintelui Vasile Abageru, protopop de Sascut, în Parohia Pâncești, după sfintele slujbe, s-a intonat imnul național al României, "Deșteaptă-te, române!", și a avut loc un moment cultural-artistic de cântece și poezii, pregătit de elevii sascuteni. Duminică, 1 decembrie 2019, a avut loc în Parohia Buda din Protopopiatul Buhuși sfințirea unui muzeu al satului. Manifestarea s-a organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și prin implicarea părintelui Vasile Cozma, protopop de Buhuşi. Ideea realizării unui muzeu aparține familiei Mihăilă din satul Buda, în special tânărului Alin Mihăilă, elev al Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman, care a moștenit această pasiune de a readuce în lumină satul tradițional românesc de la părinții săi. În demersul său, a fost sprijinit de familie, atât moral, cât și financiar, reușind ca într-un timp foarte scurt să reabiliteze casa străbunicilor, ajutat fiind de vărul său, David Dumitru. După slujba de sfințire a avut loc un program artistic prezentat de Grupul „Mugurașii” din Blăgești, coordonați de Mariana Barcan. Interpreții Cosmin Timofte și Elisabeta Unguru au încântat auditoriul prin balade și cântece patriotice care să amintească celor prezenți că unitatea națională este bunul primit prin lupta înaintașilor noștri. Evenimentul s-a încheiat prin intonarea de către toți cei prezenți a imnului național „Desteaptă-te, române!”. Marea Unire de la 1918 a fost marcată duminică şi în Parohia Berești – Bistrița, Protopopiatul Buhuși, prin oficierea unei slujbe de Te Deum şi a Parastasului pentru cei adormiţi. La troiţa din comuna Bereşti - Bistriţa, s-a săvârşit slujba de Te Deum de către un sobor de preoţi. Primarul comunei Bereşti - Bistriţa, Ionel Alcaz, a felicitat cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie, oferindu-le diplome de vrednicie.

Citește alte articole despre: slujbă, Te Deum, credinţa, credincioși, 1 Decembrie, slujire, slujitori

De la același autor

Ultimele din categorie