Ziua Națională, sărbătorită la Iași prin Liturghie și slujbă de Te-Deum
În acest an, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în mod special la Iași. De la primele ore ale dimineții, la Catedrala mitropolitană din Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi. După oficierea slujbei, s-a plecat în procesiune către Piața Unirii, tineri în costume tradiționale ținând în mâini prapuri și drapelul național. În cadrul manifestărilor oficiale prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale în Piaţa Unirii din Iaşi, a avut loc şi tradiționala slujbă de Te-Deum, oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan.
În jur de 7000 de ieşeni au participat astăzi, 1 Decembrie 2015, la manifestările oficiale prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a ţării noastre, ce au avut loc în Piaţa Unirii. IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie de la primele ore ale dimineții în Catedrala mitropolitană, după care, însoțit de credincioși și de tineri îmbrăcați în costume populare, a mers în procesiune până în Piața Unirii, alăturându-se oficialităților locale și județene. Aici, după intonarea imnului național, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat o slujbă de Te-Deum, precum şi rugăciuni de binecuvântare pentru odihna celor care au înfăptuit Marea Unire din anul 1918.
„Românii se împart în două categorii”
Înainte de alocuţiunile autorităţilor publice, IPS Părinte Teofan a rostit un impresionant cuvânt omagial, pe care-l redăm în întregime în rândurile următoare: „Anul 1918 a fost unul de grație și binecuvântare pentru locuitorii pământului care urma să fie, începând cu 1 Decembrie, România întregită. Am avut un 27 martie 1918, când Basarabia a venit la Țara-mamă, am avut un 28 noiembrie 1918, când Bucovina a venit la Țara-mamă, și, în cele din urmă am avut un 1 Decembrie 1918, când Ardealul cel binecuvântat, după secole de suferință și năzuințe spre unitate, s-a împreunat cu celălalte regiuni ale țării. De atunci, a trecut aproape un veac. Peste 3 ani de zile, vom sărbători centenarul Marii Uniri. Multe au trecut peste noi în această perioadă. Am pierdut teritorii, le-am recuperat, pe unele le-am pierdut din nou. Am avut și perioada celor fără de Dumnezeu și iată că, de 25 de ani, încercăm să pătrundem în normalitatea existenței noastre. Constatăm acum, la aproape 100 de ani de la Marea Unire, că românii se împart în două categorii. Prima categorie, care formează o mică parte din popor, este a celor care nu au conștiința adevărată și atitudinea potrivită față de istoria neamului, căora le place să pescuiască în ape tulburi; există încă multă trădare, multă confuzie și multă derută în rândul acestei prime categorii. A doua categorie, cea predominantă, este formată din România cea adevărată, România cea mare, România profundă, România familiei, România pâinii și vinului câștigate cinstit, România medicului cinstit, a ostașului și a universitarului, România țăranului autentic, România noastră. Să ne dea Dumnezeu putere ca prima categorie a românilor, cea cuprinsă de confuziile vremii, să se diminueze cât mai mult, pentru ca România cea adevărată să primească în cele din urmă putere de a stăpâni, de a-și spune cuvântul. Împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, pentru care începem deja să ne pregătim, să ne regăsească dacă se poate cu Basarabia acasă și împreună cu câți mai mulți români plecați din țara pâinii pentru a câștiga pâine în altă parte; cu toții, în 2018, să îngenunchem în fața celor peste 1 milion de victime care au făcut posibilă România Mare. Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți. Dumnezeu să binecuvinteze România!”.
Manifestările au continuat cu depunerile de coroane şi jerbe de flori la statuia din Piaţa Unirii, defilarea militară și un program artistic de muzica populară susținut de artiști din Iași, Chișinău și Cernăuți.
Sărbătorirea Zilei Naționale va continua în capitala Moldovei cu o expoziție de fotografii și obiecte din perioada în care Iașul a fost capitală de război (1916-1918) de la ora 16:00, apoi cu o recepție la Palatul Roznovanu de la ora 17:00. La ora 18:00 va avea loc retragerea cu torțe.