Ziua României, la Iași: „În unire să rămânem, în unire să mulțumim, în unire să înmulțim faptele cele bune”
În Capitala Moldovei, chiar dacă manifestările dedicate Zilei Naționale au fost mai modeste anul acesta, mii de ieșeni au umplut Piața Palatului Culturii din centrul orașului, cinstind astfel memoria celor care au săvârșit acum 106 ani Marea Unire. Festivitatea a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Milioane de români din întreaga lume cinstesc astăzi Ziua Națională a României. La Iași, urmând tradiția anilor trecuți, autoritățile au pregătit un moment festiv, sărbătorind astfel 106 ani de la proclamarea Unirii Transilvaniei cu Regatul României. Mii de oameni au umplut și în acest an Piața Palatului, pentru a lua parte la festivitatea organizată de municipalitate.
Evenimentul a început cu o slujbă de Te Deum, oficiată de PS Nichifor Botoșăneanul, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care a transmis că doar uniți într-un gând bun, românii primesc de la Dumnezeu inspirație, înțelegere și mulțumire:
1 decembrie 1918 nu este o zi care doar ne pune înainte memoria trecutului și gândul la aceasta. Ci este o zi care ne pune în față o moștenire a trecutului pe care o avem și care ne și responsabilizează, dar care ne și adună împreună, precum suntem astăzi. Nimic mai potrivit pentru o zi a unirii decât a fi împreună, decât a fi uniți într-un cuget bun. Domnul însuși spune că „Acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu adunat în mijlocul lor” și Psalmistul David, înțelegând puterea unirii, spune că: „Acolo unde este unire, a poruncit Dumnezeu binecuvântarea și pacea până-n veac”. Suntem mulți astăzi în Iași, mulți cu gând de cinstire, cu gând de recunoștință pentru această moștenire, pe de-o parte, pentru lupta înaintașilor noștri, pe de altă parte, pentru cele bune din țara noastră, uniți într-un gând bun. Să avem nădejde că în acest gând bun și în unirea noastră, Domnul va lucra cele bune în continuare pentru țara noastră. Din păcate, oamenii se unesc și în gânduri rele, și în alegeri rele, și pot fi și amăgiți. Dar atunci când suntem adunați și întâlniți în gândul cel bun, Dumnezeu aduce inspirație, aduce înțelegere, mulțumire și recunoștință, pentru că suntem chemați ca această moștenire nu doar să o primim, ci și să o îmbogățim, să o lăsăm mai departe. Așa cum Marele Voievod Ștefan cel Mare înțelege bogăția acestei țări și potențialul ei bogat, spune că „nu este a mea și nu este a voastră, ci a urmașilor noștri și a urmașilor urmașilor voștri”, înțelegând că Dumnezeu are un plan în istorie, până la noi și dincolo de noi. Dumnezeu lucrează în istorie până la sfârșitul veacului, după cum Sfântul Evanghelist Matei ne mărturisește cuvântul Domnului, că: „Sunt cu voi până la sfârșitul veacului”.
După alocuțiunile oficialităților locale, au fost depuse coroane de flori la monumentul închinat celor care au făcut sacrificiul suprem în Decembrie ’89, iar militarii Batalionului 151 Infanterie „Războieni” au defilat pe muzica militară interpretată de Fanfara Garnizoanei Iași.
În continuare, în Piața Palatului Culturii are loc spectacolul „Noi suntem români”, susținut de Ștefan Pintilie, Loredana Colotin, Biatrice Duca și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași. De la ora 17.00 va avea loc aprinderea iluminatului festiv, montat cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Momentul este marcat printr-un mic spectacol pentru copii.