Ziua Universală a Iei, marcată în Moldova

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Ziua Universală a Iei, marcată în Moldova

    • Ziua Universală a Iei, marcată în Moldova
      Ziua Universală a Iei, ediţia a V-a, Borleşti 2018 – Foto: Constantin Ciofu

      Ziua Universală a Iei, ediţia a V-a, Borleşti 2018 – Foto: Constantin Ciofu

    • Ziua Universală a Iei, marcată în Moldova
      În Parohia Agăş s-a scos din lada de zestre ia românească

      În Parohia Agăş s-a scos din lada de zestre ia românească

    • Ziua Universală a Iei, marcată în Moldova
      Parohiile Cotumba și Camenca au marcat Ziua Universală a Iei

      Parohiile Cotumba și Camenca au marcat Ziua Universală a Iei

Pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, 24 iunie, coincide cu serbarea Zilei Universală a Iei. În satul Mastacăm din comuna nemţeană Borleşti, dar şi parohiile Cotumba și Camenca Agăş din Protopopiatul Moinești s-a marcat ia românească prin diverse manifestări.

 

Sânziele au fost serbate duminică, 24 iunie 2018, în mod deosebit în satul Mastacăn din comuna Borleşti, judeţul Neamţ. Şezatoarea Borleşti, Cufărul Borleştiului şi Clubul Fotografilor Iaşi au organizat Ziua Universală a Iei, ediţia a V-a, Borleşti 2018. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de iubitori ai tradiţiilor şi artei, locaţia aleasă, Parcul Mastacăn, fiind însufleţită de culoare, de voie bună şi de cântece frumoase. După o scurtă prezentare a manifestării, au început atelierele de împletit coroniţe din Sânziene şi cele de cosiţe împletite. Nu au lipsit poveştile camăşilor cusute în cadrul Şezătorii Borleşti şi de către borleştenii în lume, târgul artizanilor Şezătorii Borleşti şi miresmele aduse de către cultivatorii de lavandă din comunitatea Borleşti. Buna dispoziţie a fost animată de recitalurile Grupului „Amprente Folk” din Borleşti şi de muzica veche populară atent selecţionată. Pe lângă exponatele deosebite şi decorul ce l-au dus pe privitor în vremurile de altă dată, un loc aparte a ocupat fotografia veche şi cea contemporană. Prin grija organizatorilor, au fost mărite mai multe fotografii vechi ale locuitorilor din comuna Boleşti şi s-a organizat expoziţia de fotografie „Costumul tradiţional la români”. Oamenii au avut posibilitatea să-şi facă în locul special amenajat o fotografie care să rămână în amintirea generaţiilor următoare. Costumele tradiţionale îmbrăcate de majoritatea celor prezenţi au celebrat astfel ia românească. Membrii comunităţii din Borleşti implicaţi în organizarea acestui eveniment au arărat că tradiţiile româneşti trebuie reînviate pentru că acestea adapă sufletul însetat după frumos. Tradiţia este strâns legată de credinţa ortodoxă, astfel că Dumnezeu a dat gândul cel bun tuturor pentru ca în zi de Sânziene, după Sfânta Liturghie, în comuna Borleşti să se desfăşoare o manifestare ce a oferit tuturor clipe de tihnă. Cuvintele de apreciere pentru cei ce au înţeles importanţa organizării Zilei Internaţionale a Iei la Borleşti sunt de prisos. Importante nu sunt numele, ci mai ales semnalele bune şi aprecierile sincere ale tuturor iubitorilor de cultură.

„Ziua Iei – Și cu noi se scrie istoria” în parohiile Cotumba și Camenca

Ziua de 24 iunie a adus credincioșilor Parohiilor Cotumba și Camenca bucuria de a sărbători Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Ziua Universală a Iei Românești. După laudele aduse lui Dumnezeu prin Sfânta Liturghie de dimineață, credincioșii împreună cu preoții, s-au adunat la Biserica din Cotumba pentru continuarea Zilei Iei Românești, eveniment aflat la cea de-a IV-a ediție. Purtând frumoasele cămăși populare, cu toții s-au deplasat cale de trei kilometri până la Mănăstirea Cotumba. Aici s-au bucurat de frumoasa primire și găzduire a maicii starețe Mihaela Sandu și a ieromonahului Teodor Oprea. La organizarea acestui eveniment, a participat și Școala Gimnazială Agăș. Toți cei prezenți au luat parte cu multă evlavie și emoție la Vecernie, după care părintele Vasile Avasilcăi le-a vorbit despre sensul profund al naționalismului și cum trebuie privit în trecut pentru a avea un viitor creștin.

Sărbătoarea Iei Româneşti în Parohia Agăş

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, duminică, 24 iunie 2018, în Parohia Agăş s-a scos din lada de zestre ia românească. După participarea la Sfânta Liturghie, la care credincioşii au venit îmbrăcați în costume populare, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Iisus Hristos, în sala de festivități a parohiei, a avut loc ceremonia de deschidere a acestei sărbători a portului românesc. Părintele paroh Gheorghe Paşcu i-a felicitat pe toți cei prezenți și le-a vorbit despre istoria iei româneşti, i-a îndemnat să nu-şi uite identitatea românească și ortodoxă „pentru că noi suntem moştenitorii înaintaşilor noştrii, dar răspundem în fața lui Dumnezeu de ce moştenire culturală și ortodoxă lăsăm urmaşilor noştri”. La această întâlnire de suflet au participat și elevi de la Şcoala Gimnazială Agăş, care au venit cu informații despre vechimea iei româneşti, evoluția ei în timp și despre personalităţile care au apreciat costumul tradiţional românesc. Cu această ocazie au recitat poezii și cântece patriotice. S-a mers apoi la muzeul parohiei, unde s-au admirat multe dintre costumele populare, iile, ţesăturile, obiectele sculptate și pirogravate - tezaur neprețuit al credincioşilor din Agăș și alte obiecte realizate chiar de elevii școlii din localitate. La final, la toți cei prezenţi li s-a oferit din partea parohiei o mică gustare de post.

Citește despre: