10 semne ale unei familii sănătoase și armonioase

Căsătorie

10 semne ale unei familii sănătoase și armonioase

    • 10 semne ale unei familii sănătoase și armonioase
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

O familie sănătoasă lucrează în echipă, se ajută reciproc și se sprijină. Fiecare membru are toate condițiile pentru a crește și a se dezvolta. Familia prețuiește și încurajează această creștere. Fiecare persoană este importantă, indiferent că este un copil sau un adult. Dacă fiecare membru folosește toate oportunitățile de creștere și maturizare, atunci toată lumea este fericită și are de câștigat. 

1. Problemele sunt recunoscute şi rezolvate.

2. Este încurajată libertatea de percepţie, gândire, discuţie, alegere şi creativitate, dreptul de a avea propriile sentimente şi dorinţe.

3. Fiecare membru al familiei are propria sa valoare unică, diferenţele dintre rude sunt preţuite.

4. Membrii familiei ştiu să aibă grijă de ei înşişi şi nu au nevoie de supraprotecţie.

5. Părinţii fac ceea ce spun (adică îşi respectă promisiunile).

6. Rolurile în familie sunt alese, nu impuse.

7. Există loc pentru distracţie şi relaxare.

8. Greşelile sunt iertate, înveţi din ele.

9. Familia este deschisă ideilor noi şi ea există pentru dezvoltarea persoanei, nu pentru suprimarea ei.

10. Regulile familiei sunt flexibile şi pot fi discutate.

(Extrase din cartea lui John Bradshaw, „Bradshaw on the family: a way of self Discovery”).

Într-o familie sănătoasă, părinții au putere, ceea ce înseamnă că mențin o anumită ordine. Dar, în același timp, ei folosesc această putere în mod flexibil. Părintele îl ascultă pe fiecare membru al familiei și găsește un compromis în beneficiul tuturor. Există timp pentru fiecare dintre membrii săi, deoarece toată lumea este importantă și semnificativă. În mod normal, toți membrii familiei ar trebui să aibă timp pentru concediu, vacanțe, sport și activități comune. Cu toate acestea, petrec o parte din timp separat unul de celălalt, pentru unele activități proprii. Și acest lucru este normal. Fiecare persoană este importantă, indiferent că este un copil sau un adult.

Îndatoririle și responsabilitățile sunt împărțite în mod egal sau corect între membrii familiei. În familiile sănătoase, membrii ei își împărtășesc timp de calitate, adică au des momente în care își împărtășesc gândurile, sentimentele și opiniile. Atenția acordată personal este atunci când părintele îl privește pe copil în ochi și îl ascultă cu atenție, fără a fi distras de smartphone sau de treburile sale. În familia sănătoasă, membrii își recunosc, apreciază, percep și împărtășesc reciproc sentimentele. Furia este acceptată și comunicată, dar membrii nu stau supărați mult timp. Își împărtășesc sincer și deschis gândurile și sentimentele, spun mereu adevărul, chiar și despre subiectele sensibile și dureroase.

O familie sănătoasă lucrează în echipă, se ajută reciproc și se sprijină. Fiecare membru are toate condițiile pentru a crește și a se dezvolta. Familia prețuiește și încurajează această creștere. Dacă fiecare membru folosește toate oportunitățile de creștere și maturizare, atunci toată lumea este fericită și are de câștigat.  

(Valentina Moskalenko, Eu am propriul scenariu: cum să-ți faci familia fericită, Editura Egumenița, Galați, 2021, pp. 29-45)

Îți mai recomandăm și: Relaţia de cuplu, de la gol interior la plinătate