Cum ajungi să ai parte de iubirea adevărată?

Căsătorie

Cum ajungi să ai parte de iubirea adevărată?

    • tineri îndrăgostiți
      Cum ajungi să ai parte de iubirea adevărată? / Foto: Oana Nechifor

      Cum ajungi să ai parte de iubirea adevărată? / Foto: Oana Nechifor

A înțelege că persoana de lângă tine este jumătatea ta și că nu îți imaginezi existența alături de alta, se numește dragoste. Ea vine doar după ce corabia vieții a supraviețuit mai multor furtuni.

Un proverb spune: „Prin răbdare ajungi să iubeşti”. Dar cum ar putea accepta cineva să se căsătorească fără dragoste?

Dragostea adevărată se dobândeşte pe parcursul întregii vieţi. Ea este un dar dumnezeiesc care se dă după har. Pentru a ajunge la o astfel de dragoste, este nevoie să dobândim acest har şi să îl păstrăm, căsătoria cinstită fiind calea dobândirii acestui har şi a dragostei. Desigur că asemenea căsătorii, în care unul îl urăşte pe celălălt, nu sunt fireşti. Acelaşi lucru spunem şi despre pasiuni. Pasiunea trece, iar ceea ce rămâne constituie temelia unei căsnicii.

De aceea, trebuie să existe simpatie reciprocă, interese comune. Este de dorit să fie şi acelaşi nivel de cultură şi poziţie socială, iar diferenţa de vârstă să nu fie prea mare. Cât despre dragoste, ea trebuie meritată, ca după 10-15 ani soţul să spună: „Ce fericire că m-am căsătorit anume cu ea!”, iar soţia să poată spune la fel.

A înţelege că persoana de lângă tine este jumătatea ta şi că nu îţi imaginezi existenţa alături de alta, se numeşte dragoste. Ea vine doar după ce corabia vieţii a supravieţuit mai multor furtuni.

(Pr. Evghenie Şestun, Familia ortodoxă. Sfaturi, cuvinte de învățătură, rugăciuni, traducere Lucia Ciornea, Editura Sofia, București, 2006, pp. 32-33)