15 februarie, Ziua națională a lecturii

Social

15 februarie, Ziua națională a lecturii

  • Monah de la Mănăstirea Pângărați
   Monah de la Mănăstirea Pângărați, citind pe o bancă / Foto: Oana Nechifor

   Monah de la Mănăstirea Pângărați, citind pe o bancă / Foto: Oana Nechifor

Ziua Națională a Lecturii în România se sărbătorește în fiecare an pe 15 februarie, prilej bun de a ne reaminti beneficiile cititului. Acest demers are scopul de a încuraja lectura în toate formele sale, prin desfășurarea de campanii, proiecte și evenimente.

La 14 iunie 2021, Senatul României a adoptat în unanimitate o propunere legislativă prin care se instituie Ziua naţională a lecturii pe 15 februarie.

For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege la 21 decembrie 2021, iar în data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către Preşedintele ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii.

A fost aleasă data de 15 februarie pentru Ziua naţională a lecturii deoarece reprezintă ziua de naştere a două mari personalităţi ale României: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.

Ministerul Educației a anunțat că pe tot parcursul lunii februarie pot fi inițiate una sau mai multe activități precum:

 • cluburi de lectură organizate pentru elevi și împreună cu aceștia;
 • întâlniri cu scriitori, traducători și ilustratori;
 • ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte;
 • vizite și/sau activități organizate la bibliotecă sau librărie, inclusiv prezentări ale serviciilor oferite de bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane;
 • expoziții cu desene reprezentând personajele preferate dintr-o carte;
 • discuţii despre drepturile de autor și scrierea creativă originală ;
 • expoziții de carte organizate cu sprijinul editurilor și librăriilor.

Pentru derularea acestor activități ministrul Educației încurajează o abordare integrată prin colaborarea cu Palatele copiilor, bibliotecile locale sau județene, organizațiile neguvernamentale, asociațiile de părinți, consiliile județene, consiliile elevilor, companii și orice alte entități interesate de promovarea lecturii.

De Ziua naţională a lecturii, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), „Retrospectiva anului editorial românesc 2023”. În cadrul evenimentului, cinci invitaţi vor prezenta cele mai relevante apariţii editoriale din 2023 de pe piaţa de carte din România, conform Agerpres.

Citește despre: