Copiii și cărțile – idei de încurajare a lecturii
„Cartea este viață”, spunea Mitropolitul Iosif Naniescu. Cărțile joacă un rol foarte important în dezvoltarea gândirii, a limbajului și a imaginației. De aceea, lectura nu ar trebui să lipsească din programul zilnic al copilului tău.
Lectura dezvoltă abilitățile lingvistice și gândirea, îmbunătățește concentrarea și atenția, îmbogățește imaginația și creativitatea și crește performanța școlară. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care lectura le are pentru copilul tău. „Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii”, spunea Mihai Eminescu.
Iată câteva sugestii de împrietenire a copilului cu lectura, fără a avea pretenția de a le fi epuizat pe toate:
Începe devreme. Citește-i cu voce tare copilului tău, chiar dacă e prea mic să înțeleagă sensul cuvintelor. Multe studii demonstrează faptul că lectura zilnică încă de la o vârstă fragedă ajută copilul să-și îmbogățească vocabularul și abilitățile de a citi și că acesta va avea rezultate mult mai bune la școală.
Creează un mediu plăcut și prielnic lecturii. O bibliotecă micuță, plină de cărți potrivite copiilor, un colț de lectură, dacă aveți suficient spațiu în casă, un program zilnic de citit în familie – sunt doar câteva idei prin care îți poți încuraja copilul să citească.
Fii model! Dragostea de lectură se cultivă atunci când părinții își petrec timpul citind și bucurându-se de cărți bune. „Locul deţinut astăzi de carte nu poate fi comparat cu cel pe care îl deţinea acum 20-30 de ani, când nu exista televizorul (calculatorul, telefonul, n. r.), când copiii şi de la oras, şi de la sat «mâncau» cărţile. Astăzi este nevoie de încercări asidue pentru a-l aduce pe copil alături de carte. Iar asta numai cu exemplul propriu se poate face”, subliniază părintele Vasile Thermos.
Citește-i zilnic copilului. „Copiii trebuie obişnuiţi cu lectura atentă şi expresivă. Acest obicei se dobândeşte în momentul în care copiii ascultă cum părinţii sau bunicii le citesc poveşti sau povestiri scurte”, spune părintele Gleb Kaleda.
Dăruiește-i cărți copilului și stârnește-i curiozitatea cu privire la ele. „Am cumpărat cărţi de când mă ştiu şi am împărţit cărţi de când mă ştiu… cartea este viaţă!” – Mitropolitul Iosif Naniescu.
Caută cărți atractive. Alege cărți din zona de interes a copilului, potrivite nivelului lui de dezvoltare dar, din când în când, provoacă-l și propune-i cărți cu tematică diferită. Oferă-i acces la o varietate de cărți interesante. Librăriile și bibliotecile ascund adevărate comori. „Lectura este cel mai puternic instrument care se foloseşte la formarea interesului şi a gusturilor unui copil” – Părintele Gleb Kaleda.
Jucați-vă cu poveștile. Puneți în scenă povestea cu ajutorul jucăriilor de pluș, a figurinelor Lego sau a personajelor confecționate chiar de voi. Faceți împreună un desen pe baza poveștii, inventați o poezie sau gândiți-vă la un alt final al poveștii.
Discutați pe marginea cărților. Comentați împreună acțiunea poveștii, provoacă-l pe copil, pune-i întrebări și încurajează-l să-ți împărtășească impresiile. Învață-l să deosebească o carte bună de una simplistă, care nu te îmbogățește. Din când în când, spune-i ce carte mai citești și de ce ai ales-o. „Cartea bună e ca o conversație cu un om deștept” – Lev Tolstoi.
A-l ajuta pe copil să iubească lectura și cărțile necesită timp și atenție, comunicare și implicare. Dar tot acest efort va fi răsplătit din plin mai târziu!
Pruncii noștri frumoși, asemenea îngerilor, trebuie să intre și ei în biserică de la vârste fragede!
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro