Academicianul Valeriu Matei gratificat de Episcopia de Bălţi
Marţi, 31 august 2021, de Ziua Limbii Române, în cadrul festivităţii de premiere a câştigătorilor concursului de poezie, proză şi eseu „Limba Română este patria mea!” (Nichita Stănescu), desfăşurat la sediul Consulatului General al României la Bălţi, PS Antonie, Episcop de Bălţi, l-a decorat pe Domnul Academician Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român la Chişinău, cu cea mai înaltă distincţie a Episcopiei de Bălţi pentru mireni – Crucea Bălţeană.
PS Antonie i-a mulţumit Domnului Academician pentru contribuţia la deşteptarea naţională a românilor basarabeni în anii 1988 - 1990, pentru ajutorul acordat Bisericii Neamului Românesc din Basarabia şi a specificat că înalta decoraţie i-a fost acordată pentru servirea exemplară, cu dăruire şi abnegaţie, a cauzei româneşti în Basarabia, promovarea, prin cuvântul scris şi rostit, a ideii de unitate ecleziastică şi de neam în spaţiul de la răsărit de Prut.
PS Antonie a menţionat, de asemenea, că Ziua Limbii Române este cea mai potrivită zi de a mulţumi Domnului Academician Valeriu Matei pentru slujirea jertfelnică, de ani de zile, a verbului românesc şi a românismului din Basarabia.
Valeriu Matei este un cunoscut poet, istoric, scriitor şi om politic din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 şi 2001, membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române din 2011. Este printre protagoniştii evenimentelor de la Uniunea Scriitorilor din Moldova din martie – mai 1987, care pun începutul „Mişcării Democratice” din Republica Moldova. În perioada mai 1987 – martie 1990 a reprezentat Uniunea Scriitorilor din Moldova la secretariatul Uniunii Scriitorilor din Moscova. N-a fost membru al partidului comunist. În 1989 a participat la crearea Frontului Popular din Moldova, a fost membru în Biroul Executiv şi purtător de cuvânt al formaţiunii.
În 1990 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripţia Leova. A fost preşedinte al Comisiei parlamentare pentru mass-media (1990-1993), membru în Prezidiul Parlamentului. E reales deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1994-2001) pe listele Partidului Forţelor Democratice, al cărui preşedinte a fost (1994-2002). A candidat la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova din 1996, obţinând 9 la sută din sufragii. Vicepreşedinte al Parlamentului (1998-1999), preşedintele Comitetului de cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană (1998-2001). În prezent este Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău.
Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi