Acoperământul Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Călugăra din județul Caraș-Severin
A fost astăzi zi specială pentru obștea monahală și credincioșii mănăstirii Călugăra din județul Caraș-Severin, întrucât la sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului”, acest așezământ își cinstește ocrotitoarea.
Numeroși pelerini au călcat sâmbătă, 1 octombrie, pragul mănăstirii de lângă Oravița, alăturându-se în rugăciune Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și unui numeros sobor de preoți și diaconi.
Părintele Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară, alături de soborul slujitor, în cadrul căreia mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii așezământului monahal trecuți la Domnul.
Profunzimea rugăciunii a fost amplificată de prezența icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru, precum și de moaștele Sfinților Ierarhi Iosif cel Nou de la Partoș și Andrei Șaguna de la Catedrala Episcopală din Caransebeș. Aceste sfinte odoare s-au alăturat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce se păstrează la Mănăstirea Călugăra, precum și de o părticică din moaștele pustnicului necunoscut ce au fost găsite în aceste locuri în anul 1859. După tradiţie, locul este considerat sfânt, pentru că aici vieţuiau pustnici. Credincioşii au numit aceste locuri Valea Călugărului.
„În aceste locuri binecuvântate de lângă Oravița au pustnicit foarte mulți sihaștri din cele mai vechi timpuri. Se pare că din secolul 13/14 au fost pustnici, oameni care au iubit rugăciunea inimii, oameni îmbunătățiți. De aceea, în acest an al rugăciunii și al părinților isihaști, am ales ca la Acoperământul Maicii Domnului să slujim Sfânta Liturghie la Mănăstirea Călugăra, deoarece ne aflăm pe o vatră monahală bătătorită de mulți părinți cu viață sfântă. Astăzi ne-am bucurat cu toții, aici la Mănăstirea Călugăra, de harul lui Dumnezeu și de rugăciunile Maicii Domnului, căci ne-am simțit în timpul Sfintei Liturghii acoperiți de cinstitul acoperământ al Maicii Luminii și a Vieții. Dumnezeu să ne ajute ca pe mai departe să fim aproape unii de alții și să ne întărim duhovnicește prin rugăciune și prin cinstirea sfinților”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
La această sărbătoare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioanichie, Mitropolitul Muntenegrului și a Preasfințitului Părinte Metodie, Episcop de Budimlja-Nikšič, a participat și o delegație de la Mănăstirea Kosijerevo – Muntenegru, mănăstire ce este înfrățită cu Mănăstirea Călugăra de mai mulți ani. Din partea muntenegrenilor părintele stareț Casian a primit o cruce de binecuvântare.
Pe locul unde astăzi se înalţă biserica mănăstirii, se găsea o peşteră unde, la jumătatea secolului al XIX-lea, au fost descoperite osemintele bine mirositoare ale unui pustnic, câteva obiecte bisericeşti, dar şi o icoană a Maicii Domnului, despre care se spune că ar fi o copie a icoanei Maicii Domnului Prodromiţa care se află în Sfântul Munte. Această descoperire a convins localnicii să ridice o mănăstire în acel loc, care a fost sfinţită cu mare fast de episcopul Emilian Kengelat al Vârşeţului în ziua de 1 octombrie 1861. Atât icoana descoperită acolo, cât şi izvorul din curtea mănăstirii, au fost considerate aducătoare de vindecare sufletească şi trupească, mulţime de credincioşi, din ţară, dar şi din străinătate, venind an de an la praznicul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului.
Sursa: episcopiacaransebesului.ro