Zi de aleasă sărbătoare duhovnicească la Mănăstirea Vasiova: proclamarea canonizării Sfântului Calistrat și hramul mănăstirii

Episcopia Caransebeşului

Zi de aleasă sărbătoare duhovnicească la Mănăstirea Vasiova: proclamarea canonizării Sfântului Calistrat și hramul mănăstirii

Ziua de 20 iulie, închinată Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, a fost una cu totul specială pentru credincioșii și clerul Episcopiei Caransebeșului. În acest an, sărbătoarea a fost marcată de proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova, recent înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române de către Sfântul Sinod, împreună cu alți 15 mărturisitori ai credinței din secolul al XX-lea.

O aleasă sărbătoare duhovnicească a avut loc ieri la Mănăstirea Vasiova, județul Caraș-Severin, prilejuită atât de hramul așezământului monahal, cât și de proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Calistrat. Evenimentul religios a debutat sâmbătă, 19 iulie, prin oficierea Sfintei Liturghii, urmată de sfințirea plăcii comemorative și a crucii de la mormântul Cuviosului Calistrat.

Rugăciunea a continuat cu slujba Privegherii, oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a cuprins Vecernia cu Litie. Au urmat Utrenia, Acatistul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Acatistul Sfântului Calistrat, Sfânta Liturghie, slujba de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu.

Bucuria duhovnicească a continuat duminică, 20 iulie, prin procesiunea cu sfintele moaște ale Cuviosului Calistrat, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei; Preasfințitul Părinte Nectarie, Episcopul Ortodox Român al Irlandei și Islandei; Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului; și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură despre Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, îndemnându-i pe credincioși să urmeze credința și râvna acestui mare proroc, care L-a mărturisit cu putere pe Dumnezeul Cel Adevărat. I-a încurajat, de asemenea, să-i cheme pe sfinți în ajutor în toate încercările vieții.

După Sfânta Liturghie, a avut loc ceremonia de proclamare locală a canonizării Sfântului Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova. Au fost citite tomosul sinodal și hotărârea de canonizare, a fost prezentată icoana oficială a sfântului, aprobată de Sfântul Sinod, și s-a cântat troparul său. La final, credincioșii prezenți s-au putut închina la sfintele sale moaște.

„Sfântul Calistrat a slujit în această mănăstire peste 25 de ani, în vremuri grele, păstrând aprinsă candela dreptei credințe și flacăra rugăciunii neîncetate. A fost iubit și respectat pentru slujbele săvârșite și pentru sfaturile înțelepte, oferite cu multă răbdare. Pentru smerenia și blândețea inimii lui, a primit de la Dumnezeu darul vindecării și al izgonirii duhurilor necurate. Credincioșii l-au considerat un adevărat părinte duhovnicesc al Banatului. Suntem încredințați că în inima și în mintea Cuviosului Calistrat au răsunat cuvintele Sfântului Proroc Ilie: «Cu râvnă am râvnit pentru Domnul Dumnezeul Savaot», dar și cele ale Sfântului Ioan Botezătorul: «Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția cerurilor». Mai ales că a slujit în cele două mănăstiri bănățene ocrotite de acești doi mari proroci – Timișeni și Vasiova – sfinți care s-au asemănat «în duhul și puterea cuvântului» și care sunt considerați precursori ai monahismului creștin. De asemenea, credem că Sfântul Calistrat a înțeles chemarea Mântuitorului: «Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie». Cu adevărat, din tinerețe, Cuviosul Calistrat și-a luat crucea și L-a urmat pe Hristos”, a spus, la final, Preasfințitul Părinte Lucian.

Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900–1975), originar din Burdujeni (Suceava), a fost călugăr cu metania la Mănăstirea Sihăstria. În anul 1942, a fost trimis ca preot misionar în Banat, unde a întemeiat Mănăstirea Timișeni și a reînnoit viața monahală la Săraca, Partoș și Vasiova. Timp de 33 de ani, a fost o făclie vie pentru monahii și credincioșii din Banat. Pentru viața sa smerită și plină de blândețe, a primit darul vindecării și al izgonirii duhurilor necurate. A trecut la Domnul în ziua Sfintelor Paști din anul 1975. Ziua sa de prăznuire este 10 mai, fiind canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 11–12 iulie 2024.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul celor două schituri aflate pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic. Cu acest prilej, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe munții Banatului de Munte de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Citește despre: