Activități zilnice care reduc problemele cardiace ale persoanelor în vârstă

Stil de viaţă

Activități zilnice care reduc problemele cardiace ale persoanelor în vârstă

Un studiu menţionat de AFP, arată că printre activităţile simple de zi cu zi care pot reduce riscul de criză cardiacă sau atac cerebral cu aproape 30% la persoanele de peste 60 de ani, se numără și meşteritul, grădinăritul, culesul de ciuperci sau spălatul maşinii.

Desfăşurat în Suedia, rezultatele studiului relevă că persoanele de peste 60 de ani care nu practică sport intensiv, dar care au de obicei astfel de activităţi sunt mai sănătoase vreme mai îndelungată decât sedentarii, care aleg să stea pe canapea.

"O viaţă zilnică în general activă, independent de practicarea regulată sau nu a unor exerciţii fizice, se asociază cu o sănătate cardiovasculară şi cu longevitatea", se arată în studiul apărut marţi în revista "The British Journal of Sports Medicine".

Cercetarea s-a desfăşurat pe 4.000 de locuitori ai capitalei suedeze, Stockholm, cu vârsta de peste 60 de ani, observaţi din 1997 în medie 12 ani şi jumătate. Oamenii au declarat dacă practică anumite activităţi şi cu ce frecvenţă. Acestea includeau reparaţii în casă, tunsul ierbii sau al gardului viu, întreţinerea maşinii, pescuitul sau vânătoarea, mersul pe bicicletă sau culesul de ciuperci.

Potrivit cercetătorilor, în cazul persoanelor cu un nivel ridicat de activitate fizică, riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară (infarct de miocard, accident vascular cerebral - AVC) a reieşit a fi cu 27% mai mic decât în cazul persoanelor inactive, iar riscul de deces din orice cauză - cu 30% mai mic, în perioada studiului.

Promovarea practicării zilnice a unor activităţi fizice, precum grădinăritul şi meşteritul în casă ar putea fi la fel de importantă ca îndemnul de a face gimnastică, jogging, adresat adulţilor spre vârsta a treia, mai ales în condiţiile în care vor exista tot mai mulţi vârstnici în multe regiuni ale lumii, menţionează autorii.

În interpretarea rezultatelor, s-a ținut cont şi de alţi factori care ar fi putut influenţa rezultatele, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, alimentaţia, nivelul de educaţie şi starea civilă.