Sfințire de loc de biserică, în a doua zi de Paști

14 Aprilie 2015 11:15 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Credincioşii Parohiei Băluşeşti - Dochia din Protopopiatul Piatra Neamţ, greu încercaţi în luna februarie a acestui an, când biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost distrusă de un incendiu, l-au avut în mijlocul lor ieri pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, în sobor de preoţi şi diaconi, a sfințit locul și a pus piatra de temelie pentru un nou locaș de cult.

Slujba de binecuvântare a locului şi de sfinţire a crucii pentru sfântul altar al noii biserici a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte, alături de preotul slujitor de la parohia „Sfântul Nicolae” - Bălușești, părintele Andrei Todirașcu, și de numeroși preoți slujitori la parohiile vecine, și părintele Valentin Tofan, prototopul Protoieriei Piatra Neamț. La evenimentul religios au participat foarte mulți credincioşi, cât şi membri ai autorităţilor locale.

„Dumnezeu, în purtarea Sa de grijă, a făcut iată ca, nu după multă vreme de la dispariția vechii biserici, să ne aflăm aici, în vecinătatea locului cimitirului, nu departe de vechiul locaș, pentru slujba de sfințire a locului. Am înțeles că o persoană a oferit acest teren, foarte potrivit pentru așezarea noii biserici, motiv pentru care îi mulțumim cu recunoștință. Deja lucrurile încep să se miște; cu certitudine, credincioși, preoți și oameni cu suflet mare de aici și din alte părți, aflând de incendiul cu pricina, au ajutat și vor mai ajuta și de acum înainte. Puțin câte puțin, noua biserică, care acum are doar locul însemnat cu var alb, va primi contur, înălțându-se spre slava lui Dumnezeu. Amintea părintele paroh de binecuvântarea pe care o au cei ce zidesc biserici, cuvânt care mi-a adus aminte de ceea ce a spus Petre Țuțea, adresându-se colegilor din celulă: «prin chinurile și suferința pe care le îndurăm, nu facem noi onoare poporului român, ci poporul român ne face nouă onoarea să murim în închisoare pentru el»”, le-a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei credincioșilor din Băluşeşti.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Băluşeşti, ce a ars aproape în întregime pe 23 februarie 2015, data din 1904, fiind construită pe ruinele unui lăcaş din 1830. Mărturii ale vechimii bisericii erau o inscripţie pe un clopot şi un pomelnic făcut în 1881. Biserica era construită din bârne cu fundaţie de piatră şi fusese renovată de curând.

Satul Băluşeşti din comuna Dochia este situat în partea centrală a judeţului, la o depărtare de 18 km spre răsărit de oraşul Piatra Neamţ, în vecinătatea satului Itrineşti, la o depărtare de circa trei kilometri spre apus şi tot la trei km miazăzi de satul Dochia, reşedinţa comunală.

De la același autor

Ultimele din categorie