Cea mai mare biserică a Ministerului de Interne, sfinţită la Suceava

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu  Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, au sfinţit marţi, 17 septembrie 2013, Biserica militară "Sfântul Iosif de la Partoş" din apropierea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Suceava. Sfântul lăcaş a fost ridicat în ultimii 13 ani, iar lucrările au fost coordonate de părintele militar Ovidiu Iacob.

Credincioşii din municipiul Suceava au participat marţi, 17 septembrie 2013, la târnosirea celei mai mari biserici din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne. Lăcaşul de închinăciune se află în municipiul Suceava lângă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe (ISU) din oraş. După cum ne-a relatat pr. Minu Mititelu, protopop al Protopopiatului Suceava 2, la acest eveniment religios au participat cadre militare de la ISU Suceava, precum şi preoţi militari din toată ţara. Col. Ion Burlui, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a primit la finalul Sfintei Liturghii din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală pentru mireni. Distincţia a fost oferită de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, care a remarcat că acest titlul se acordă "în condiții de excepție, pentru contribuții esențiale la promovarea vieții bisericești, duhovnicești, pentru sprijinirea lucrărilor Bisericii și pentru alte lucrări remarcabile". "Col. Ion Burlui s-a remarcat în primul rând prin înălțarea acestei sfinte biserici, fără îndoială cu sprijinul și ajutorul colegilor din subordine, al prietenilor și al celor care au îndrăgit acest sfânt altar. Ordinul pe care îl conferă PF Daniel este un semn de apreciere al lucrării făcute până acum și al lucrării pe care sperăm că domnia sa o va face ca inspector-șef la București. De asemenea trebuie impulsionate și alte inspectorate județene, pentru că o astfel de biserică este un lucru extrem de important", a spus PS Varlaam Ploieşteanul.

Aprecieri pentru curajul pompierilor

Preasfinţia sa a mai adăugat că angajaţii ISU Suceava vor găsi în noul lăcaş de închinăciune mângâiere la problemele pe care le înfruntă. "Astfel, biserica devine un altar frecventat de credincioșii din jur. În general, oamenii în uniformă impun un anume respect dar și o anumită distanță, care nu este întotdeauna folositoare. Ori, faptul că o biserică devine locul de întâlnire al lucrătorilor din structurile Inspectoratului pentru Situații de Urgență, împreună cu credincioșii mireni, duce la o apropiere între aceste două categorii. Imobilele noastre bisericești sunt păzite cu mare grijă de către pompieri. Uneori, atunci când vin în inspecție, sunt foarte duri, mai ales acolo unde unele parohii sau mănăstiri nu au îndeplinit condițiile pentru apărarea împotriva incendiilor. De cele mai multe ori, reprezentanţii ISU arată multă îngăduință și înțelegere și ne ajută la remedierea acestor lipsuri. Apreciem curajul cu care foarte mulți pompieri s-au aruncat în flăcări pentru a salva bunurile diverselor mănăstiri și biserici", a menţionat ierarhul. Înalt Preasfinţiatul Pimen a preciat jertfelnicia celor care lucrează în cadrul Inspectaratului pentru Situaţii de Urgenţă şi în cadrul altor instituţii ale statului care menţin siguranţa şi ordinea populaţiei.

"Catedrala Ministerului Afacerilor Interne", înălţată în 13 ani

Piatra de temelie a Bisericii militare "Sfântul Iosif de la Partoş" din Suceava a fost pusă de IPS Pimen în luna aprilie a anului 2000. Sfântul lăcaş s-a ridicat cu ajutorul și jertfa cadrelor din Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, a fost oferit sprijin din partea pompierilor, polițiştilor și jandarmilor din municipiul Suceava. "La început s-a vrut o capelă, dar inima largă și iubitoare de Dumnezeu a făcut ca aceasta să devină, cum o numesc cei de la minister, o «catedrală a Ministerului Afacerilor Interne». Edificiul este cea mai mare biserică militară din cadrul Ministerului de Interne, ca dimensiune și ca arhitectură, având 28 de metri lungime, opt metri lățime și, în vârf, crucea atingând 32 de metri, respectând arhitectura bucovineană. Ridicarea acestei biserici s-a făcut cu greutăți. În zilele de sărbătoare și în duminici, la slujbe participă cadrele de la Pompieri, din Poliție și din Jandarmerie care sunt în tură în zilele respective", a spus pr. militar Ovidiu Iacob, preot militar în cadrul Bisericii "Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş" din Suceava.
 

Citește alte articole despre: biserică, Suceava, PS Varlaam Ploieșteanul, IPS Pimen, pompieri

De la același autor

Ultimele din categorie