Acum 93 de ani se năștea marele duhovnic al Bisericii noastre, Părintele Teofil Părăian

3 Martie 2022 11:58 Arhiepiscopia Sibiului

În urmă cu 93 de ani, la 3 martie 1929, se năștea Părintele Teofil Părăian, unul dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a avut vreodată Biserica Ortodoxă Română. Fiind nevăzător din naștere, a ajuns să-L cunoască pe Dumnezeu prin rugăciunea inimii.

„Cine nu se roagă dimineaţa şi seara, cine nu-şi face vreme de Dumnezeu, acela poate să ştie că nici n-are Dumnezeu. Dacă ai Dumnezeu, nu poţi ocoli pe Dumnezeu.”

S-a născut într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele de Ioan. Având deficiențe de vedere, a urmat cursurile unei școli primare pentru nevăzători din Cluj-Napoca.

Între anii 1942-1943 și-a continuat studiile într-o instituție de învățământ pentru nevăzători din Timișoara, după care, până în 1948 a urmat cursurile liceale cu program normal în același oraș.

În anul 1948, tânărul Ioan se înscrie la Facultatea de Teologie din Sibiu. Imediat după absolvire, la 1 aprilie 1953, intră în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Este tuns în monahism 5 luni mai târziu, la 15 august, primind numele de Teofil.

La 7 ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie, a fost hirotoni preot de Mitropolitul Antonie Plămădeală.

În anul 1986, părintele Teofil a fost hirotesit protosinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

„Duhovnicul Tinerilor”, cum a fost supranumit, Părintele Teofil Părăian a trecut la Domnul în data de 29 octombrie 2009, fiind înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

 

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie