Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – bilanțul anului 2023

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – bilanțul anului 2023

    • Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – bilanțul anului 2023
      Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – 2023 / Foto: arhiepiscopiasuceveisiradautilor.ro

      Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – 2023 / Foto: arhiepiscopiasuceveisiradautilor.ro

    • IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților
      Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – 2023 / Foto: arhiepiscopiasuceveisiradautilor.ro

      Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – 2023 / Foto: arhiepiscopiasuceveisiradautilor.ro

    • PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
      Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – 2023 / Foto: arhiepiscopiasuceveisiradautilor.ro

      Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – 2023 / Foto: arhiepiscopiasuceveisiradautilor.ro

Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților s-au întrunit în ședința anuală de lucru, în cadrul căreia s-a prezentat bilanțul întregii activități a eparhiei în anul 2023.

„Fii lumină călăuzitoare între oameni, sârguincios și jertfelnic în slujirea semenilor și lucrarea Bisericii” este laitmotivul care călăuzește activitatea administrației eparhiale sucevene încă de la întronizarea ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, consilierii și inspectorii eparhiali, precum și membrii forului bisericesc, clerici și mireni, au fost prezenți la slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” sub protia arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor, alături de cei cinci protoierei ai eparhiei. Prin momentul de rugăciune oficiat după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra credincioșilor din cuprinsul eparhiei și pentru toate lucrările împlinite în anul care s-a încheiat. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

În continuare, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, după apelul nominal, s-au desfășurat lucrările ședinței de lucru.

În debutul întâlnirii, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat raportul general al sectoarelor Administrației Eparhiale, evidențiind activitatea desfășurată pe parcursul anului dedicat de Biserica Ortodoxă Română „Pastorației vârstnicilor” și „Imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Pentru a ilustra bogatele și frumoasele făptuiri, cei prezenți au avut ocazia să urmărească o sinteză video realizată de Sectorul Media și Comunicare a numeroaselor evenimente desfășurate în anul 2023 în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților prin sectoarele de resort și instituțiile partenere, structurate în trei planuri: administrativ-pastoral și economic-patrimonial, cultural-misionar și educațional, social-filantropic.

Dintre principalele realizări amintim: finalizarea și redeschiderea Centrului Muzeal și Multicultural „Cazinoul Băilor”, îmbogățirea eparhiei cu patru noi mănăstiri, sfințirea ansamblului monahal Sihăstria Râșcăi, organizarea Olimpiadei Naționale de Religie pentru seminariile teologice, desfășurarea de evenimente sub egida Anului Cultural „Ciprian Porumbescu”, derularea Proiectului „Carte de rugăciuni în dar pentru suflete românești” (pentru familiile de români din Ucraina), oferirea de sprijin social-filantropic pentru mai mult de 60.000 de persoane, continuarea seriei de tabere „Temerari pe drumul cunoașterii”, începerea procesului de consolidare și reabilitare a ansamblului de clădiri al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

De asemenea, între evenimentele marcante ale anului trecut se numără: organizarea în premieră a procesiunii cu moaștele Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, procesiunea prin eparhie cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou pentru al patrulea an consecutiv, cursurile de formare pentru tinerii preoți ai eparhiei, organizarea evenimentului „Centenarul Oastea Domnului – istorie și actualitate”, inițierea Proiectului catehetic „Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoșesc”, derularea competițiilor sportive „Cupa Mușatinilor” și „Cupa Domnițelor”, desfășurarea Programului „Liturghia copiilor” de Ziua Educației, continuarea proiectelor – Concursul național de recitare „Glas de copil – Maica Domnului, Darul lui Dumnezeu pentru oameni”, Concursul „Sunet de toacă”, „Ora de Biblie”, simpozioane dedicate unor personalități precum Anastasie Crimca, Bartolomeu Anania, Miron Barnovschi, Simeon Florea Marian, Iraclie Porumbescu ș. a.

Alături de Părintele Arhiepiscop, la eveniment au fost prezenți Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, reprezentanții Cancelariei și Administrației Eparhiale, membrii comisiilor Adunării Eparhiale, reprezentanți ai instituțiilor publice, dintre care amintim pe domnul Gheorghe Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava, domnul Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, și domnul Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava.

Întreg aparatul administrativ a fost felicitat pentru activitatea desfășurată, dar și pentru întocmirea laborioasă a raportului de activitate, cuprins într-un volum cu un format grafic de excepție, tipărit la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, însumând aproape 600 de pagini.

Ulterior susținerii raportului au avut loc ședința de lucru pe comisii și ședința în plen, iar la final, luările de cuvânt din partea invitaților, reprezentanți ai instituțiilor locale și membri ai Adunării Eparhiale, de drept și onorifici.

În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a reiterat ideea importanței comuniunii în lucrare și slujire în Biserică, după modelul Preasfintei Treimi. 

În cuvântul meu nu doresc să reiau nicidecum cele enunțate deja, ci adresez gând de recunoștință Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, părintelui vicar administrativ, părinților și domnilor consilieri, părinților exarhi și părinților protopopi, cu care m-am sfătuit în realizarea celor care vi s-au adus la cunoștință. Aș vrea să mă fac bine înțeles; ceea ce s-a realizat în această eparhie, nu doar în anul care a trecut, ci în cei trei ani și mai bine de când sunt chiriarhul locului, nu este lucrarea unui singur om, ci este o împreună lucrare, fiecare avându-și rolul și rostul lui. (...) Mi s-a umplut sufletul de bucurie constatând că avem o Adunare Eparhială ce lucrează cu multă dăruire în slujirea Bisericii. Așa cum îmi place să spun, avem o Adunare Eparhială vie.

Citește despre: