Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Marți, 16 februarie 2021, au avut loc lucrările Adunării Eparhiale și ale Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Datorită restricțiilor impuse de autoritățile sanitare, din cauza pandemiei de Covid-19, anul acesta, evenimentul s-a desfășurat în regim online.

Întrunit sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, avându-l alături pe Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, acest organism statutar a examinat şi aprobat rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial, execuția bugetară pentru anul 2020 şi bugetul Eparhiei pentru anul 2021. Alături de membrii clerici, monahi și mireni ai Adunării Eparhiale s-au aflat și preotese și alți mireni doritori, din parohiile Eparhiei, numărul total al participanților în regim online ridicându-se la peste 700 de persoane.

Înainte de deschiderea statutară a lucrărilor Adunării Eparhiale, a fost transmis mesajul video al Ambasadorului României în Republica Italiană, Excelența Sa Domnul George Gabriel Bologan.

În ceea ce privește Slujirea PASTORAL-MISIONARĂ, la finalul anului 2020, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, număra 279 parohii (și alte 11 în formare), împărțite în 24 protopopiate, 5 mănăstiri, 2 schituri, 6 paraclise episcopale și 3 centre pastorale. În afară de parohii, mai există alte 132 locuri de slujire (filii), unde se săvârșesc periodic Sfânta Liturghie și/sau alte slujbe, și câteva misiuni în Centrele de Integrare Rrom.

Pe parcursul anului 2020:

- s-au cumpărat 9 structuri pentru slujire, cateheză și activitate socială (Vittoria, Lodi, Camposampiero, Treviso, San Dona di Piave, Anguillara, Lonato del Garda, Roma VII – Prima Porta și Ferrara) și s-au dobândit 2 terenuri (Voghera și Olbia).

- s-au înființat 10 parohii și s-au săvârșit 12 hirotonii întru preot și 11 hirotonii întru diaconNumărul total al clericilor fiind 299 (286 preoți și 13 diaconi);

- s-au săvârșit: 6.976 botezuri620 cununii și 333 de înmormântări;

EVENIMENTE IMPORTANTE ÎN CADRUL EPARHIEI

Pe parcursul anului s-au organizat: cea de VI-a ediție a Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cea de a IV-a ediție a Universității de Vară „Sfântul Maxim Mărturisitorul și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” în format onlineFestivalul Dor de Eminescu, Concursul de creație literară Slovă Românească, Concursul literar Jurnal de carantinăSăptămâna FamilieiSăptămâna MisiuniiZilele Limbii Române, Proiectul Cultural Zilele Portului Popular Românesc. Alte 24 de evenimente la nivel eparhial au fost organizate sub egida Anului Omagial și a celui Comemorativ în 2020. Mai amintim faptul că 25 de tineri din Italia au participat la Congresul NEPSIS MOREOM, la Berna (Elveția),

ACTIVITATEA CATEHETICĂ EPISCOPIEI

1. S-a continuat programul de cateheză duminicală, pentru copii și tineri. Pe parcursul anului 2020, în cele 240 de școli duminicale au participat, un număr de 6 309 de copii și tineri, după cum urmează: 1588 preșcolari (până în 6 ani), 3177 școlari (6 - 12 ani) și 1544 adolescenți (12-16 ani).

2. S-a desfășurat un program lunar de cateheză pentru adulți, într-un număr crescând de parohii. Pe parcursul anului 2020, la orele de Cateheză și Studiu Biblic au participat, în mod regulat, 3839 adulți, în 220 de parohii.

3. S-au organizat 2 ediții ale Concursului online,cu participare internațională (în 7 țări) „Împreună cu Hristos în Europa secolului XXI”.  

EXTENSIA FACULTĂȚII DE TEOLOGIE DE LA ROMA

În prezent, Extensia Facultății de Teologie Ortodoxă de la Roma, ajunsă la a IV-a generație de studenți, numără 97 de studenți.

ACTIVITATEA SOCIAL-FILANTROPICĂ

1. a. Sub oblăduirea Episcopiei noastre, funcționează: Asociația Caritativă San Lorenzo dei Romeni ONLUS și alte 13 Filiale ale acesteia, la care se adaugă Centrul de ajutor dedicat vieții Sfânta Filofteia, de la Torino (CAV).

b. Pe parcursul anului s-au desfășurat importante activități social-filantropice la nivelul Centrului Eparhial de la Roma, în majoritatea Protopopiatelor din Peninsulă, și în mod deosebit în Protopopiatele: Lazio I, II și III, Piemonte I, Toscana I, Triveneto I, II, III și IV, Lombardia I și II, Abruzo - Molise și Sicilia dar și la nivelul parohiilor: Marcellina, Roma V (Ostia), Aosta, Giaveno, Torino 2, Carrara, Catanzaro, Pescara, Moncalieri, Genzano di Roma, Lodi, Verona I, Ragusa, Venezia I și Bologna II.

c. Pe perioada lockdown-ului, a Postului Mare și a Postului Crăciunului, au fost colectate și distribuite numeroase alimente, produse igienizante, măști și produse de primă necesitate, în folosul comunităților parohiale și al celor afectați de pandemie.

d. A fost evocată personalitatea Pr. Lucian Roșu, care s-a clasat pe locul 5 între primii mari filantropi români (https://marifilantropi.ro), precum și prezentarea proiectelor social-filantropice desfășurate la Torino.

Desfășurătorul numeroaselor acțiuni sociale la nivel eparhial poate fi consultat pe următoarea pagină de internet: https://episcopia-italiei.ro/social/ și https://www.sanlorenzodeiromeni.it

2. Proiectul Social „Brațele Părintești”:

În perioada 1 septembrie 2019 – 31 iunie 2020, prin proiectul social Brațele Părintești”, coordonat de Asociația Caritativă San Lorenzo dei Romeni ONLUS a Episcopiei noastre, s-a reușit adopția la distanță a 850 de copii din România, Republica Moldova și Italia. Ne bucurăm să constatăm că, în ciuda crizei economice severe, anul școlar 2020 – 2021 a început cu 860 burse;

3. S-a continuat dezvoltarea, prin Departamentul pentru Săraci și Pribegi, a Proiectului Desaga Milosteniei, în întreaga eparhie, prin care credincioșii din parohii sunt încurajați să strângă alimente neperisabile pentru a le distribui celor lipsiți și celor de pe stradă precum și familiilor cu mulți copii și cu o situație materială precară. Prin acest proiect s-au distribuit, în Italia, România și Republica Moldova, 110.000 kg de alimente;

Opera socială din cadrul Eparhiei (prin Centrul Eparhial, toate parohiile și mănăstirile), în anul 2020 a depășit prin jertfelnicia credincioșilor și cu ajutorul lui Dumnezeu, suma de 1.200.000 € (incluzând și ajutoarele acordate prin proiectul Brațele Părintești).

ACTIVITATEA MASS MEDIA

Pe parcursul anului 2020, au fost elaborate următoarele:

3 comunicate de presă și alte 7 comunicate către preoții și preotesele din Eparhie;

496 știri scrise pe site și 32 știri audio;

- s-au acordat 32 de interviuri audio la Radio Trinitas și altele 13 la Radio România Actualități;

Revista Presei Italiene privind subiectul Episcopiei noastre, al Bisericii Ortodoxe Române sau al Bisericii Ortodoxe, în general, a fost redactată și trimisă, zilnic, clericilor din Eparhie;

- Platforma ZOOM, administrată de Departamentul Mass Media, a transmis în anul 2020, peste 29000 de minute, ceea ce a reprezentat 20 de zile de transmisie;

Pentru anul 2021 s-a propus continuarea tuturor proiectelor începute în anii precedenți precum și inițierea altor proiecte, dintre prioritățile pentru anul următor, amintim:

formarea continuă a clerului și a celor implicați în slujirea pastorală, misionar-catehetică, socială și cultural-educativă a Bisericii.

implicarea sistematică a preoteselor, alături de soții lor, preoții, atât în catehizarea și educarea copiilor și a tinerilor, cât și în slujirea socială și culturală.

- responsabilizarea și implicarea tuturor clericilordin fiecare protopopiat, prin desemnarea lor ca și corespondenți ai departamentelor din cadrul sectoarelor Centrului Eparhial, ceea ce va crea o rețea de colaboratori ai fiecărui consilier.

implicarea mirenilor – voluntariatul. Numărul mare al credincioșilor și, odată cu aceasta, al solicitărilor îndreptate spre preot, la nivel parohial, pe de o parte, și numărul mare al parohiilor și creșterea solicitărilor îndreptate spre Centrul Eparhial, pe de altă parte, necesită implicarea cât mai activă a mirenilor în proiectele pastoral-misionare, catehetice, educative, sociale și culturale din parohii.

intensificarea activității de cateheză în rândul copiilor, tinerilor și adulților, prin implicarea familiilor creștine, alături de clerici și de soțiile lor, deja angajați în această activitate;

intensificarea proiectelor pentru copii și tineri, a taberelor și a școlilor de vară, cu formarea și implicarea unui număr cât mai mare de voluntari mireni;

creșterea activității sociale pentru venirea în sprijinul celor săraci, a celor bolnavi, a celor din închisori, prin implicarea Comitetelor Parohiale, în frunte cu preotesele, și a tinerilor din parohii, și încurajarea voluntariatului;

intensificarea solidarității și întrajutorării între parohiile mai mari și cele începătoare, aflate în zone defavorizate sau implicate în proiecte de construcție de biserică;

- continuarea proiectului de construcție a Bisericii de lemn de la Centrul Eparhial;

- implementarea proiectului social-filantropic de adopție la distanță a celor vârstnici: „Toiagul Nădejdii”;

- implementarea Concursului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” – înfrățirea parohiilor din diaspora cu cele din țară;

În cea de-a doua parte a zilei, a avut loc Congresul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Acesta a fost inaugurat prin cuvântul Preasfințitului Părinte Episcop Siluan. Apoi, cei prezenți au vizionat un film în care a fost expusă retrospectiva evenimentelor din EORI în anul 2020.

În continuare, Protos. dr. Maxim Morariu, secretar științific alCentrului de Studii „Ioan Lupaș”, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susținut prelegerea:“Chip de păstor printre românii din diaspora. Între literatură și spiritualitate: părintele Virgil Gheorghiu și diaspora românească din Paris”. A urmat o sesiune de întrebări pe seama conferinței, după care a avut loc o serie de mărturii pastorale, din trecut și prezent, în slujirea printre românii ortodocși din Italia. 

În acest context s-a vorbit despre momentul începuturilor ortodoxiei românești din Italia din perspectiva primilor preoți ajunși în Peninsulă (Milano, Torino și Bari). Părinții intervievați, au povestit cu multă emoție atât momentele frumoase, cât și pe cele mai grele, pe care le-au trăit în acei ani de început. La aceste mărturii s-au adăugat gândurile actualei generații tinere, a unui preot și a unei preotease (Venaria Reale și San Bonifacio).

În cadrul Congresului, o intervenție deosebită a avut-o Dl. Prof. Insp. General Vasile Timiș, cu care Episcopia Italiei a colaborat la numeroase proiecte pastoral - catehetice.

Nu în ultimul rând, câțiva părinți (Lodi, Pomezia, Monterotondo și Ragusa), au vorbit despre impactul Covid-19 asupra vieții personale dar și asupra slujirii românilor de pe aceste meleaguri.

Ziua s-a încheiat cu o sesiune de dialog, în care participanții au adresat diferite întrebări, dar și cu prezentarea concluziilor și a unui cuvânt de închidere, rostit de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

În cuvântul de închidere, Preasfinția sa a adus un gând de prețuire pentru toți medicii și asistenții medicali români din Italia, dar și pentru preoții, preotesele, credincioșii și voluntarii care s-au implicat în proiectele Episcopiei de-a lungul anului 2020, an marcat de greutăți și provocări pastorale dar mai ales social-filantropice.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale revărsate peste Episcopia noastră în anul 2020 și Îi cerem iertare pentru toate neîmplinirile sau greșelile făcute! Pentru viitor, ne rugăm Domnului ca și în anul 2021 să slujim cu râvnă și dragoste, spre slavă Sfintei Treimi și spre propășirea Sfintei noastre Biserici, spre mai binele și unitatea neamului nostru și spre a noastră mântuire!

Comunicat de presă - Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

sursa: episcopia-italiei.it

Citește despre: