Ansamblul Parohiei Curături a fost binecuvântat de Părintele Mitropolit Teofan

Arhiepiscopia Iaşilor

Ansamblul Parohiei Curături a fost binecuvântat de Părintele Mitropolit Teofan

Sâmbătă, 29 mai 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea ieșeană Curături și a binecuvântat Așezământul social pus sub ocrotirea Sfinților Ioachim și Ana. Pentru contribuția adusă comunității, părintele paroh a primit rangul de iconom stavrofor.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan s-a aflat în această dimineață la Parohia Curături, unde a oficiat Sfânta Liturghie și a sfințit casa socială, casa parohială și clopotnița din curtea sfântului locaș. Dimpreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au mai slujit pr. protopop Mihail Roșu de la Protopopiatul Iași III, pr. protopop Marius Daniel Profir de la Protopopiatul Iași II, protos. Iustin Neagu, preot de caritate la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, dar și clerici din zona Iașului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Academic „Byzantion”, dirijat de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinția Sa a afirmat că adevărul este singura realitate care îl face pe om liber: „Noi ne numim creștini, iar creștinul este ucenic al lui Hristos. Domnul Hristos, în Evanghelia de astăzi, definește ce înseamnă un ucenic al lui Hristos, un creștin. Spune Domnul că ucenic al Lui este cel care rămâne întru cuvântul Lui. Ucenic al Domnului Hristos înseamnă a primi, a înțelege și a îndeplini cuvântul Mântuitorului. Drept consecință, cuvântul Lui, pe care îl primesc ucenicii, este adevărul iar adevărul ne va face liberi. Singura realitate care îl face liber pe om este adevărul. Ce este un om liber? În același cuvânt, Domnul Hristos spune: «Omul liber este omul care nu este rob al păcatului». Când nu ești rob al păcatului, ești un om liber. Dacă privim în viața noastră, constatăm că de câte ori suntem atrași spre un păcat, parcă suntem ca niște robi, te atrage păcatul, parcă te ține în lanțurile sale și nu mai ești liber”.

De asemenea, Părintele Mitropolit a subliniat faptul că libertatea se obține dacă omul are legătură cu Dumnezeu: „Un părinte al Bisericii, Avva Talasie, a spus următorul cuvânt: «Omule, Dumnezeu te-a creat liber și te-a chemat la libertate, de ce cazi rob patimilor necurate?» Omul liber este un om stăpân peste patimi, omul care nu se lasă înrobit de poftele trupului, de poftele ochiului, de poftele minții. Dobândirea libertății, calitatea de a fi om liber, se dobândește în mod special dacă omul are legătură cu Dumnezeu. Tot în Evanghelia de astăzi, Domnul Hristos spune: «Dacă Dumnezeu vă va face liberi, atunci, într-adevăr, cu adevărat liberi sunteți». Omul care nu are legătură cu Dumnezeu nu poate fi, în mod desăvârșit, om liber. Un gânditor creștin din vremea noastră, Petre Țuțea, spunea că libertatea este partea dumnezeiască prezentă în om, arătând prin aceasta că dacă omul este după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, acest chip și această asemănare se arată, în mod special, în faptul că omul este liber”.

La final, după alocuțiunile de mulțumire, părintele paroh Nichifor Constantin Hrestic a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei rangul de iconom stavrofor, ca urmare a contribuției sale la ridicarea ansamblului parohial. Totodată, binefăcătorii comunității parohiale au primit distincții de vrednicie.

Preotul Constantin-Nichifor Hrestic a fost numit paroh al Parohiei Curături la finalul anului 2011. Clericul este absolvent al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, a studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și a urmat cursurile Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Dirijor și profesor de muzică, părintele Nichifor Hrestic a fost psalt al Catedralei Mitropolitane între anii 2005-2012, iar în anul 2016 a coordonat Programul de formare profesională a cântăreților bisericești din Arhiepiscopia Iașilor. În prezent, părintele paroh este membru al Corului Academic „Byzantion”.

Citește despre: