Sfântă Liturghie arhierească la Mănăstirea Polovragi

18 Aprilie 2016 14:19 Arhiepiscopia Craiovei

Sute de credincioşi au fost prezenţi la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită, în duminica a 5-a din Postul Sfintelor Paşti, de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, la aşezământul monahal de la Polovragi, unul dintre cele mai vechi şi cunoscute din Oltenia.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Ierarhul a detaliat semnificaţia şi importanţa slujbelor religioase speciale săvârşite de Biserica Ortodoxă în ultima săptămână, numită în limbaj duhovnicesc şi „a pocăinţei”. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat modelul de pocăinţă reprezentat de Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca.

 „Viaţa Sfintei Maria Egipteanca reprezintă pentru noi un model de la care învăţăm că dacă ne silim și ne ostenim, vom putea fi şi noi următori ai Sfintei, toate păcatele noastre vor fi șterse și iertate, pentru că lucrarea Lui Dumnezeu este mare și sfințitoare, ne așează acolo unde sfinții Iacob și Ioan au vrut să ajungă: de-a dreapta și de-a stânga Împăratului. Evident că, dacă e să luăm aminte la cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, noi cu toții vrem să fim de-a dreapta. Pentru că de-a dreapta sunt «oile» cele curate, aceia care au fost aleși de Dumnezeu, cei care au făcut fapte bune și sunt binecuvântații Tatălui Ceresc”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Adevărată oază de linişte şi spiritualitate, Mănăstirea Polovragi este situată într-o zonă de o frumuseţe deosebită din nord-estul județului Gorj, la intrarea în Cheile Oltețului ce despart Munții Parângului și Munții Căpățânii, în apropiere de Peștera Polovragi. Sfântul aşezământ monahal datează de peste 500 de ani fiind ridicat în jurul anului 1505 de către boierii olteni Radu Comisul și Petru Spătaru, în timpul domnitorului Radu cel Mare.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie